Dolar 32,3192
Euro 35,0609
Altın 2.309,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

ERZURUM’UN TEK KİŞİLİK MUHALEFETİ

ERZURUM’UN TEK KİŞİLİK MUHALEFETİ
11 Mayıs 2021 15:11 | Son Güncellenme: 11 Mayıs 2021 17:58

CİNİS ismiyle Erzurum insanın öteden beri; hem bir köyü ve hem de o köyün ismini taşıyan insanları nedeniyle, çok ötelerden gelen bir tanışıklığı var.

Bir zamanların popüler siyasetçilerinden olan, sonraki yıllarda Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Genel Başkanlığı da yapan Rasim Cinisli, halkın yakından tanıdığı Cinisli‘lerin hiç şüphesiz başında gelen bir isimdir.

Erzurum özeline gelindiğinde; yılların eğitimcisi, Erzurum türküleri alanında derin bir kültür ve repertuar bilgisine sahip Dere Mahalleli Ahmet Cinisli…

İYİ Parti’den Belediye Meclisi Üyesi seçilen ve hayli zamandan beri Yakutiye İş Merkezi’nde çiçekçilik yapan Kadir Cinisli…

Ve yine Erzurum’un yerel sanatçılarından Murat Cinisli sayesinde “Cinisli” ismiyle aşinalığımız, tanışıklığımız olmuş.

NACİ CİNİSLİ DE KİM?

Ama sıra Naci Cinisli‘ye geldiğinde; hele de ismini ilk defa “İYİ Parti Erzurum Birinci Sıra Milletvekili Adayı” olarak duyduğumuzda, garip garip biri birimizin yüzüne bakıp, “Naci Cinisli de kim?” diye sormuşluğumuz mutlaka olmuştur.

Tanımadığımız, varlığından pek de haberdar olmadığımız Naci Cinisli‘nin kim olduğunu iyi-kötü adaylık sürecinde, sonrasında da milletvekili seçilip Meclis’te Erzurum’u temsil etmeye başladıktan sonra, toplum olarak daha iyi öğrendik.

Ak Parti’nin kurulup da milletvekillerini tekeline geçirdiği, dolayısıyla farklı partilerden hiçbir adaya seçilme şansı tanımadığı tarihten beri “muhalefet nedir bilmeyen, tanımayan” arada bir, bir MHP’li isme geçiş izni veren Erzurum, uzun zamandan sonra ilk defa 2018 yılında yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde hem yeni bir parti ve hem de adayına vize veriyordu; o isim Naci Cinisli‘ydi.

Yakın çevresinin ve köylülerinin dışında, kimsenin pek bilmediği, tanımadığı, sadece soyadından dolayı Erzurumlu olduğu anlaşılan, seçim döneminde hep yadırganan, dudak bükülen, yeri geldiğinde sırt dönülen Naci Cinisli, millet ittifakının adayı olarak diğer partilerin topladığı oyların da katkısıyla rakipleri arasından sıyrılmayı başardı, seçildi ve 27. Dönem Erzurum Milletvekili olarak Ankara’nın yolunu tuttu.

GİDEREK YÜKSELEN BİR PERFORMANS

Ankara’yı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) tanıma, kulislerin havasını koklama, milletvekilleri ile tanışma döneminin ardından siyasete giderek ısınmaya başlayan Naci Cinisli‘nin zamanla artan bir performansla sesini yükseltmesine, Meclis kürsüsünden konuşmalar yapmasına, çeşitli bakanlıklara ardı ardına soru önergeleri vermesine tanık olduk.

Erzurum ile ilgili konuları, özellikle yerel medyada yayınlanan haberleri Meclis kürsüsünden dillendirerek, soru önergeleri vererek, sosyal medya paylaşımları yaparak muhataplarına duyurmaya çalışan, dolayısıyla “Tek kişilik muhalefet” görevini hakkıyla yerine getirmenin uğraşını veren Naci Cinisli, gayret ve mücadelesini yansıtan haberlerin yerel basında yeterince yer bulamamasına rağmen, çalışmalarını yüksünmeden, alınganlık göstermeden, sabırla ve azimle aralıksız sürdürüyor.

NAİF BİR İNSAN

Naci Cinisli, naif bir kişilik. Kendine özgü bir zerafeti var. Kimseyi incitmemeye azami gayret gösterdiğine, ben gibi çoğu insan da mutlaka tanık olmuştur.

Siyaset geleneği olan bir aileden geldiğinden, öyle bir genetik yapıya sahip olduğundan mıdır bilinmez, duygularıyla değil, mantığıyla hareket eden iki çocuk babası 52 yaşındaki Naci Cinisli‘yle sosyal ağlar üzerinden deyin ki, küçük çaplı bir söyleşi gerçekleştirdik ve kendisine bugüne kadar kaç soru önergesi verdiğini sorduk.

WhatsApp üzerinden bir liste geldi, oldukça uzundu.

UZUNAHMET TABYA SORUSU

İlk yazılı soru önergesini 8 Şubat 2019 tarihinde depremzede ve TOKİ konutları ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı’na veren ancak bugün kadar cevap alamadığını belirten Naci Cinisli‘nin önergelerinin sayısı dünden bugüne 45’i bulmuş.

O önergelerden birkaçının ayrıntısını da veren Naci Cinisli, mesela en son önergelerinden birisini geçtiğimiz aralık ayında cevaplandırması talebiyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘a, “Erzurum tarihi açısından önemli bir yere sahip olan, ancak viraneye dönen Uzunahmet Tabya ile ilgili bir planınız var mı, o tarihi tabyayı restore etmeyi düşünüyor musunuz?” diyerek yöneltmiş.

DALLIKAVAK NEDEN TAMAMLANMADI

Cinisli, Erzurum-İspir arasında yapımı devam eden Dallıkavak tüneliyle ilgili bir başka soru önergesi de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na vermiş, yapımına 2012 yılında başlanılan tünelin bugüne kadar neden tamamlanamadığını, maliyetinin ne kadar olduğunu ve ne zaman tamamlanacağını sormuş. Cinisli önergesinde, kuzey ilçelerinde yaşayan insanların uzun ve yorucu yol nedeniyle Erzurum yerine Rize’ye yöneldiklerine dikkat çekmiş.

HIZLI TREN SORUSU

Erzurum’un coğrafi şartları zor ve ekonomik sıkıntıları hayli fazla bir il olduğuna dikkat çeken Naci Cinisli, bir soru önergesinde de yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’ndan hızlı tren ile ilgili bilgi istemiş, Ankara-Erzurum Hızlı Tren Güzergahı’nın projelendirilip-projelendirilmediğini, ihalenin yapılıp-yapılmadığını, işe başlanılıp-başlanılmadığını ve proje maliyetini sormuş.

Soru önergesi bombardımanını aralıksız devam ettiren İYİ Parti’li Cinisli, Aşkale, Oltu ve İspir’deki kömür işletmelerinin akıbetinden, kültür ve sanat faaliyetlerine, bölgedeki tarihi eserlerin tanıtımının yapılıp-yapılmadığına, özellikle kiliselerde başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanıp-tamamlanmayacağına kadar onlarca soru, onlarca önerge yerine, ilgilisine ulaştırılmış.

AKAN SULAR DURUYOR

Soru önergelerinin kimine “hiç” cevap verilmediğini, kiminede  “bazen ve vakti geçtikten sonra” cevap verildiğini belirten Naci Cinisli, “Konu Erzurum olunca benim için akan sular duruyor. Memleketim olduğu için söylemiyorum, gerçekten eşi çok zor bulunan, insanı donanımlı, tabiatı muhteşem, tarihi inanılmaz zenginlikte bir şehir olan Erzurum’a sahip çıkmak, kol kanat germek sadece benim değil sorumluluk sahibi herkesin görevi olmalıdır” dedi, “Sizler aracılığıyla tüm hemşehrilerimin de mübarek Ramazan Bayramı’nı kutluyor, böyle bir fırsatı verdiğinizden dolayı da erzurumdanhaberler’e teşekkür ediyorum” demeyi ihmal etmedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.