Dolar 32,5997
Euro 34,7830
Altın 2.495,81
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

KİRLİ HAVA ÖLDÜRÜYOR. ERZURUM’DA DA ÖNLEM ŞİMDİDEN ALINMALI

KİRLİ HAVA ÖLDÜRÜYOR. ERZURUM’DA DA ÖNLEM ŞİMDİDEN ALINMALI
16 Ekim 2016 03:34 | Son Güncellenme: 16 Ekim 2016 03:35

08-krl

ÜLKEMİZDEKİ hava kirliliğine ve yarattığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek üzere İstanbul’da düzenlenen “Nefes Alamıyoruz: Hava Kirliliği, İklim Değişikliği, Sağlık” sempozyumuna katılan bilim insanları kanserden felce, kalp krizinden KOAH’a kadar pek çok sağlık sorununun altında ‘hava kirliliği’nin yattığı gerçeğinde birleştiler.

Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Türkiye’de yılda ortalama 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları. Bu ölçümün yapıldığı 2012 yılında Türkiye’de trafik kazalarından ölen insan sayısı ise 3 bin. Yani 11 kat daha fazla” diyerek durumun ciddiyetini anlattı.

“ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİ. HAVA KİRLİLİĞİ”
Hava kirliliğinin bir çok sağlık sorununun nedeni olduğunu söyleyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Hava kirliliğine maruz kalmak, yaşam süresini kısaltıyor. Ölümlerin en önemli sebeplerinden bir tanesi” dedi. Yaşlı, çocuk, hamile ve emziren kadınların hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini belirten Tükel, Türkiye’de hava kirliliğine neden olan sanayileşmeye değindi. Tükel, “Kömürlü termik santrallerin sağlığa çok ciddi etkileri var. Dünyada terk edilmeye başlanan bir enerji kaynağı. Dünya yenilenebilir enerjiye doğru ilerlerken ülkemizde durum tam tersi. 20 olan kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkartılması planlanıyor”.

HİÇ BİRİMİZ TEMİZ NEFS ALAMIYORUZ
Hava kirliliğinin hissedilebilir nitelikte olmasa da, partikül maddelerin sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Türk Toraks Derneği Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Bu partiküller kanser, kalp krizi, akciğer hastalıkları ve felce sebep olur. Biz bu partikülleri görmüyoruz, sadece mikroskobik düzeyde algılayabiliyoruz ama doğrudan damar sistemine geçebilen nadir zararlılardan biridir” diye konuştu. Aldığımız her nefesle partikülleri vücudumuzdan içeri aldığımızı söyleyen Çalışır, “En güzel tereyağını da yeseniz, en temiz giysileri de giyseniz nefes almak zorundasınız. Oysaki hiçbirimiz temiz nefes alamıyoruz” dedi.

“TRAFİK KAZASI ÖLÜMLERİNDEN 11 KAT FAZLA”
Dünya Sağlık Örgütü’nün ölüm sebepleri ve hava kirliliği ilişkisi üzerine yayınladığı verileri paylaşan Çalışır, “Bu rapora göre, Türkiye’de 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı nedenlerden ölüyor. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları. Bu ölçümün yapıldığı 2012 yılında Türkiye’de trafik kazalarından ölen insan sayısı ise 3 bin. Yani 11 kat daha fazla” örneklerini sundu.

“KİRLİ HAVA KANSER YAPIYOR!”
Dış ortam kirliliğinin sigara içmek kadar tehlikeli olduğunun altını çizen Türk Tabipleri Birliği Sempozyum Temsilcisi Prof. Dr. Kayıhan Pala ise “Hiç sigara içmiyorsanız bile havası kirli bir yerde yaşıyorsanız akciğer kanseri olma riski ile karşı karşıyasınız. Çocuklarınız havası kirli bir yerde büyüyorsa akciğer hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda hastalığa maruz kalması mümkün” dedi. Türk Toraks Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram da havası kirli yerlerde büyüyen çocukların akciğerlerinin gelişmediğini ifade etti. Bayram, hava kirliliğinin kanserin önemli bir nedeni olduğu tespitini paylaştı.

“İNSANLARIN SAĞLIĞINA KARŞILIK ‘KALKINMA’ DİYEMEZSİNİZ”
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Türkan Günay, temiz havaya kavuşmak için Türkiye’nin bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirterek, “İnsanın temiz hava soluma hakkını elinden almamalı. Siz insanınızın sağlığına karşılık ‘kalkınma’ diyemezsiniz. Kalkınacağım derken, hastalıkları tedavi etmek için maliyet ödüyorsunuz” dedi. Kaynak: Hürriyet

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.