Dolar 32,3205
Euro 35,0717
Altın 2.280,74
BİST 9.029,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

PASİNLER, SELÇUKLU BELDESİ OLMA YOLUNDA!

PASİNLER, SELÇUKLU BELDESİ OLMA YOLUNDA!
18 Ocak 2020 06:27 | Son Güncellenme: 18 Ocak 2020 06:31

PASİNLER Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ile başlayan yenilenme ve ilçe tarihinin önemli bir parçası olan Selçuklu ile bütünleşme hareketi tüm hızıyla devam ediyor.

“Burası bir Selçuklu Beldesi” sloganıyla yola çıkan ilçe belediyesi için Selçuklu motiflerinden esinlenilerek oluşturulan ve “Pasin Mührü” olarak adlandırılan yeni amblemli sancak, göndere çekildi.

Anadolu kapılarının ilk defa Türklere açıldığı 1048 Pasinler Meydan Muharebesi ve kalesiyle bir Selçuklu beldesi olan Pasinler’de; yakın zamanda Selçuklu Hükümdarı 2. Alaaddin Keykubat’a ait olduğu tahmin edilen sandukanın bulunması, bu özel bağı bir kere daha akıllara getirdi.

Pasin Mühürlü amblemi ile sancağını yenileyen Başkan Ahmet Dölekli, Pasinler’i bir Selçuklu beldesi yapma kararlılığını ortaya koymuş oldu.

DÖLEKLİ’DEN İDDİALI SÖZLER!

Bu amaç doğrultusunda çalışmalar başlatan Başkan Dölekli; “Pasinler, kelimenin tam anlamıyla bir Selçuklu beldesidir. Anadolu’nun kapıları ilk defa 1048’de, Pasinler Meydan Muharebesi ile Türklüğe açılmıştır. Bilindiği üzere Selçuklu Hükümdarı 2. Alaaddin Keykubat’ın ilçemizde meftun olduğuna dair bilgiler mevcut. DNA testinin sonuçlarını herkes gibi biz de merakla bekliyoruz. İlçemizi tarihi ile beraber şahlandırmak istiyoruz. İlçemizde değişim, gelişim ve dönüşüm seferberliği başlattık. Bunun en temel nişanesi olan ve kurumsal kimliğimizi oluşturan Pasin Mührü ismini verdiğimiz, yeni amblemimizin yer aldığı sancağımızı göndere çektik. Selçuklu ile bu kadar özdeşleşmiş bu coğrafyada ‘Pasinler, bir Selçuklu beldesi’ sözünü  slogan yaptık. Amacımız Pasinler’i bir Selçuklu beldesi olarak imar etmek. Merhum Selçuklu Hükümdarı 2. Alaaddin Keykubat için valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile beraber külliye yapılması amacıyla gerekli adımları atmak istiyoruz. Bunun için hazırlıklara başladık” dedi.

PASİN MÜHRÜ NE ANLAM TAŞIYOR

Pasin Mührü’nü oluşturulurken sade, tarihi ve kültürel ögeler içeren bir amblemin ortaya çıkmasını hedeflediklerini hatırlatan Başkan Dölekli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“- Amblemimiz dış turkuaz çerçeve Selçuklu motif ve simgeleri baz alınarak çizilmiştir ve ilçemizin tarihi – kültürel yapısı ortaya konulmuştur. Bu motifler, iç içe iki katmanda çoğaltılmış, görsel bir bütünlük, estetik bir ahenk yakalanmıştır. Kullanılan Çift Başlı Kartal, Bereket, Eli Belinde ve Koçboyunuzu motifleri; hem ilçemizin tarihini, kültürel yapısını, ekonomik yapısını, hem de  gönül belediyeciliği anlayışımızı ve sürekli gelişim – dönüşüm içerisinde olduğumuzu sembolize etmektedir.  Selçuklu’nun ve Türklüğün yegâne sembollerinden olan çift başlı kartal figüründe; kartallar birbirine bakmaktadır. Burada Selçuklu ile Pasinler’de Türklüğün Anadolu’da doğduğu vurgulanmak istenmiştir. Pasin Mührü’nün dış kısmını oluşturan; Anadolu’da Selçuklu yıldızı, Orta Asya’da Türkistan yıldızı olarak isimlendirilen, İslamiyet’te ise 8 cennet kapısını simgelediğine inanılan 8 köşeli yıldız kullanılmıştır. İç içe geçen iki kareden oluşan Selçuklu yıldızının her bir ucu bir erdemi simgelemektedir. Bunlar sırasıyla; Merhamet, Şefkat, Sabretmek, Doğruluk, Sır Tutmak, Sadakat, Cömertlik ve Rabbine Şükretmektir. Pasin Mührü için seçilen renkler; hoşgörünün, samimiyetin ismini Türklükten alan Turkuaz renk ve Pasin ovasının bereketini temsil eden buğday sarısı rengidir. Pasin Mührünü vurduğumuz tüm yatırımların ilçemize hayırlar getirmesini yüce Rabbim’den niyaz ediyor, bir Selçuklu Beldesi sloganı ile gerçekleştireceğimiz hizmetlerimizin Selçuklu şuurunu gelecek nesillere aktarabilmemizde vesile olmasını temenni ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.