Dolar 32,5555
Euro 34,8878
Altın 2.433,84
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

BÜYÜK GELENEK, 26 BİN HATİM İLE NOKTALANDI

BÜYÜK GELENEK, 26 BİN HATİM İLE NOKTALANDI
13 Ocak 2017 14:08 | Son Güncellenme: 13 Ocak 2017 14:09

ERZURUM‘u doğal afetlerden korumak için 484 yıl önce başlatılan gelenek, büyük bir coşku ve huşu ile bu yıl da tekrar edildi. Okunan yaklaşık 26 bin hatmin duası, her yıl olduğu gibi, yine Ulu Cami’de yapıldı. Hatimlerin duası nedeniyle camiyi hınca hınç dolduran vatandaşlar, cuma namazını da adeta üst üste kıldı.
Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, 16 Aralık 2016’da okunmasına başlanılan Binbir Hatimlerin duası cuma namazı öncesi Ulu Cami’de gerçekleştirildi. Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Ulu Cami’ye girmeye çalışanlar, izdihama neden oldu. Tayini Adana’ya çıkarılan ve cemaatten helallik isteyen Müftü Vekili Celal Büyük’ün yaptığı duaya, Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen ile yaklaşık 10 bin kişi ‘amin’ dedi. Vali Seyfettin Azizoğlu, duayı mahfilde dinledi.
CEZAEVLERİNDEN 192 HATİM GELDİ
Bu yıl 25 bin 453 hatim okunduğunu belirten Müftü Vekili Celal Büyük, “Erzurum’un çok önemli geleneklerinden birisi olan Binbir Hatim geleneğimizi Cuma namazı öncesinde dua ile bitirdik. Bu sene 26 bine yakın hatim okundu. Bunların 192’sini cezaevinde yatanlar okudu. Binbir hatim duasını yaptık. Allah nasip ederse önümüzdeki senelerde de devam edeceğiz. İnşallah bu okuduğumuz hatimler özellikle şehrimiz olan Erzurum’u bela ve musibetten muhafaza anlamında da önemlidir. Binbir hatim okuyan bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun. Allah kabul eylesin” diye konuştu.
500 YILLIK BİR GELENEK
Erzurum merkeze bağlı Dutçu Köyü’nde ikamet eden Pir Ali Baba “Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur” diyerek geleneği başlatır. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4’ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfeder. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olur. Erzurum’da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.