Dolar 32,5870
Euro 34,7196
Altın 2.498,90
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 22°C

İYİLİK İÇİN SOSYAL İŞLETME KURUYORLAR

İYİLİK İÇİN SOSYAL İŞLETME KURUYORLAR
23 Temmuz 2020 19:51

YAKLAŞIK on yedi yıldan beri, mikrokredi faaliyetlerini sürdüren, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye Grameen Mikrofinans Programının (TGMP), dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 990 milyon liraya ulaşmıştır. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı bugüne kadar 185 bin kadını ekonomik hayata dâhil etti. Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 3 milyondan fazla yoksul kadının ekonomik hayata dâhil edilmesi hedeflenmektedir.

SLOGANLARI ÇOK İLGİNÇ

Mikrokredi, korona virüsü salgınından etkilenen işyeri sahibi bin 750 mikrogirişimci dar gelirli kadına bir milyon 250 bin lira kredi desteği sağlamıştır. Bu destek hem nakdi hem de “İyilik İçin Sosyal İşletme” sloganıyla hareket ederek dar gelirli kadınların temizlik ürünlerini uygun maliyetlerle tedarik etmelerine aracı olmuştur. Dar gelirli kadınlar bu ürünleri en az %60 kârla satış yaparak hem aile bütçelerine hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamıştır.

BANKACILIK MANTIĞINDAN FARKLI

Mikrokredinin destek kredisi, bankaların yapılandırma mantığı yerine mevcut kredilerine ek olarak verilmiştir. Bu sayede işleri azalan veya hiç iş yapamayan dar gelirli kadınların bir nebzede olsa ayakta kalmalarına yardımcı olunmuştur.

Teşvik belgelerindeki veriler çerçevesinde Türkiye’de kişi başı yatırım maliyetleri dikkate alındığında; yabancı sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 928.000 lira, yerli sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 385.000 lira iken, mikrokredi vasıtasıyla, yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmeleri ve mikrogirişimci olabilmeleri için ihtiyaç duyulan sermaye sadece ve sadece bin liradır.

MUTLU İNSAN, MUTLU TÜRKİYE

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı salgın döneminde mikrogirişimci dar gelirli kadınlara destek olmakla beraber 61 il 94 şubesinde çalışan toplam 250 çalışanını da desteklemiştir. TİSVA salgın süresi boyunca hiçbir personelini ücretsiz izne çıkarmamakla birlikte kısmi çalışma ödeneği gibi devlet destekli yardım paketlerine de başvuruda bulunmamıştır. TİSVA çalışanlarına haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma modelini uygulamaktadır. Bu çalışma modeli sayesinde mevcut iş verimliliği %30 artmış olup, vakfın giderlerinde %20’lik tasarruf sağlanmıştır.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı “Mutlu İnsan… Mutlu Türkiye…” mottosuyla çalışanlarının haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma modelini uygulayarak kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmalarını sağlamıştır. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.