ANIZ YAKMAYIN, ALLAH’TAN KORKUN
HASAT mevsiminin tamamlanmak üzere olduğu, özellikle tarlalardan ürünün kaldırıldığı şu günlerde, anız yangınlarının çıkartılması, 7’den 70’e tüm hayvanseverlerin tepkisini çekiyor.
Tarlada kalan bitki saplarının yakılarak temizlenmesinin aslında yasak olduğunu, ama bu yasağa kimsenin aldırış etmediğini belirten hayvanseverler, başta tarım müdürlükleri olmak üzere, konuyla ilgilenen tüm birimleri önlem almaya çağırdılar.
Yollarda araçları ile seyreden herkesin bugünlerde tarlalardan yükselen duman ve alevlere tanıklık ettiğini, tarla sahipleri tarafından bilerek çıkartılan bu yangınların canlı tüm varlıkların canına okuduğunu, böceğin, kuşun, kelebeğin ve toprağın altında yuvalanmış tüm hayvanları öldürdüğünü belirten hayvanseverler, yıllar önce Resmi Gazete’de yayınlanan bir genelgeyi şöyle hatırlattılar:
ANIZ YAKMAK YASAKMIŞ, KİMİN UMURUNA!
ÇEVRE ve Orman Bakanlığı, tarlalarda ve yol kenarlarında anız yakımını 2006 yılında yasaklamış. Alınan yasak kararı, 2633 sayılı Resmi Gazete’nin 1 Kasım 2006 tarili nüshasında yayınlanmış. Son yıllarda anız yakma işinin yurdun birçok yerinde yaygınlaştığına vurgu yapılan kararda şu görüşler belirtilmiş:
“- Çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararlıları yok edip, bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gibi gerekçeleri ile hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı bilinmektedir.
Oysa toprağın en önemli kısmını, bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir.
Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle sonuçlanan trafik kazalarına sebep olmaktadır. Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir.
Anız yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir.
Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan materyaller, toprağı tavında tutmakta ve bilhassa meyilli arazilerde su ve rüzgâr erozyonuna engel olmaktadır. Ayrıca anız yakmalar, evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların beslendiği canlı türlerinde anız yakmalar ile besin bulamaması sonucu bir azalma olmakta ve bunun bir sonucu olarak yırtıcı sayısı da azalmaktadır.
Bu kapsamda anız yakma, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile yasaklanmıştır. Bakanlığımız taşra teşkilatı olan çevre ve orman il müdürlükleri bu Genelge ve 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, illerdeki yasaklama kararına göre geliştirecekleri tedbirlerle ilgili çalışmaları, Mayıs-Ekim ayları itibarıyla aylık uygulama raporları halinde Bakanlığımıza göndereceklerdir.
Önemli bir çevre sorunu olan anız yakmanın önlenmesi, eğitim ve yanlış alışkanlıkların değiştirilmesinin yanı sıra gerekli tedbirlerin alınması ile de mümkün olabilecektir. Bu yönde hassas bölgelerde gerektiğinde havadan ve karadan denetim yapılması, yakmalara anında müdahale edilmesi ve sebep olan şahısların tespit edilmesi gerekmektedir. Muhtarlıklar tarafından köy ilan tahtaları ve hoparlör gibi ilan araçları ile anız yakılmaması konusunda vatandaşlar bilgilendirilecektir.” erzhaber