Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 16°C

BİN BİR HATİMLER, İLK GÜNKÜ GİBİ BAŞLADI

BİN BİR HATİMLER, İLK GÜNKÜ GİBİ BAŞLADI
16 Aralık 2016 13:49

ERZURUM’a özgü bir gelenek olan Bin Bir Hatimler ilk defa bu yıl orijinaline uygun bir şekilde, at sırtında okutularak başlatıldı. Bin Bir Hatimler’i başlatan Pir Ali Baba’nın Tuzcu Köyü’ndeki kabrinde düzenlenen törende konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu, Halep’te yaşanan insanlık dramına vurgu yaptı ve akan kan ve gözyaşlarının bir an önce dinmesi dileğinde bulundu.

Başta Erzurum olmak üzere İslam Coğrafyası’nın deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerden korunmasını sağlamak amacıyla Pir Ali Baba tarafından yaklaşık 500 yıl önce başlatılan Bin Bir Hatimler’in okunmasına bu yıl da start verildi. Başta Ayazpaşa Camii olmak üzere, Erzurum’da ki tüm camiiler ve kuran kurslarının yanısıra, evlerde de okunmasına başlanan Bin Bir Hatimler 13 Ocak 2017 Cuma gününe kadar devam edecek.

Bin Bir Hatimler’in okunmasının yıldönümünde, ilk defa gerçeğine uygun bir uygulama yapıldı ve at sırtında 4 hafız, Tuzcu Köyü’nden itibaren Kur’an okumaya başladılar. Pir Ali Baba Tepesi’nde düzenlenen etkinliğe Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Müftü Vekili Celal Büyük ile bürokratlar ve hafızlık eğitimi alan öğrenciler katıldı.

AZİZOĞLU: BU GELENEK YÜZ YILLARCA DAHA DEVAM EDECEK

Pir Ali Baba adına yaptırılan külliye önünde konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Halep’te yaşanan insanlık dramına vurgu yapan Vali Azizoğlu, “Kur’an-ı Kerim, insanlar için hem bir şifa ve hem de bir rahmettir. Yaklaşık 500 sene önce Pir Ali Baba Erzurum’da, insanlık için beladan, musibetten, afattan, kötülüklerden korunmak için, Kur’an-ı Kerim’i bin bir defa okutarak bir gelenek başlatmış, bu gelenek 500 yıl boyunca devam etmiş. Kuran’ı Kerim’in mana ve ruhuna uygun olarak yapılan bu gelenek, inanıyorum ki, daha nice yüz yıllar boyunca devam edecek. Bugün bu rahmetin ve kar’ın yağdığı, Pir Ali Baba Türbesi önünde, bütün dünyaya bir mesaj vermek gerekirse; İslam Coğrafyası’nda maalesef kan ve gözyaşı hakim. Bin Bir Hatimler’in, akan gözyaşı ve kan’ın durmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

SEKMEN: ALLAH, ÜLKEMİZİ HER TÜRLÜ AFETLERDEN KORUSUN

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, yaptığı konuşmada, “Erzurum’da geçmişten gelen güzel bir geleneği başlatmak üzere Pir Ali Baba Hazretleri’nin türbesindeyiz. Pir Ali Baba, 500 küsur yıl önce güzel bir gelenek olarak, ülkemizin, milletimizin ve Erzurum’umuzun bekası ve geleceği adına, her türlü tabi afetten korunması ve muhafaza altına alınması için, Bin Bir Hatim geleneğini başlatmış. Biz de bu güzel geleneği devam ettiriyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ülkemizin ve milletimizin bekasının devamını diliyoruz. Allah hem ülkemizi hem milletimizi hem Erzurum’u her türlü afetten, kötülükten, iç ve dış düşmanların şerrinden muhafaza eylesin” diye konuştu.

Yapılan duaların ardından Pir Ali Baba Türbesi’ndeki etkinlik sona erdi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.