Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 15°C
Per 14°C

ERZURUM KONGRESİ’NİN 104. YILI COŞKUYLA KUTLANDI

ERZURUM KONGRESİ’NİN 104. YILI COŞKUYLA KUTLANDI
23 Temmuz 2023 11:40

BAĞIMSIZ bir devlet kurma idealiyle, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde gerçekleştirilen ve alınan kararlar itibariyle de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi’nin 104. Yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı.

23 Temmuz 1919 yılında başlayıp 7 Ağustos 1919’a kadar süren, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre olma özelliği de taşıyan, toplanış açısından yerel olsa da alınan kararlar bakımından ulusal bir kongre niteliğinde olan Erzurum Kongresine, çoğunluğu işgal altında olan Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan gelen 62 delege katıldı. Kongre iki hafta boyunca devam etti. Alınan kararlar kurtuluş mücadelesinde belirleyici oldu. Kongrede manda ve himaye reddedildi. Türk milletinin var olma mücadelesindeki ilk refleksini ve kararlılığını gösterdiği tarihi kongrede alınan “Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz” kararı ile Milli Mücadele yolunda büyük bir aşama kaydedildi.

Böylesine tarihi bir öneme sahip olan Erzurum Kongresinin  yıl dönümü kutlamalarına; başta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş olmak üzere, bürokrasi, askeri ve yargı erkanı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Havuzbaşında bulunan Atatürk Anıtına çelenklerin sunumu ile başlayan program; kortej yürüyüşü eşliğinde Kongre Binasında devam etti. Günün anlam ve önemine yönelik yapılan konuşmalar, şiir dinletileri, halk oyunu gösterileri ve mehter takımının icra ettiği eserler ile süren etkinlikler Kongre Binasında gerçekleştirilen mizansen ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.