Dolar 32,5611
Euro 34,7000
Altın 2.517,24
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ESKİ MAHALLE İSİMLERİ GERİ GELİYOR

ESKİ MAHALLE İSİMLERİ GERİ GELİYOR
29 Ağustos 2017 12:51 | Son Güncellenme: 29 Ağustos 2017 13:22

BÜYÜKŞEHİR Belediyeleri Yasası’nın yeniden düzenlendiği günlerde, bu yasaya dayanarak Erzurum’un eski mahallelerinin isimlerini ortadan kaldıran dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in yaptığı yanlışı, Milletvekili İbrahim Aydemir düzeltmek için harekete geçti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile konuyu detayları ile masaya yatırdıklarını belirten Aydemir, “Şehrin mahallelerinin eski kadim, anlamlı isimlerini kaldırdı, yerine uyduruk uyduruk isimler koydular. Muratpaşa, Hasan-i Basri, Gadana gitti, yerine bilmem ne geldi. Lalapaşa Mahallesi diye bir mahallemiz mi vardı, nereden çıktı bu mahalle isimleri, anlamak mümkün değil” dedi.

CİNDİLLİ’DEN CİNİSLİ’YE VEFA

İşadamı Muammer Cindilli’nin, Erzurum’da bulunan eski milletvekilllerinden, siyaset ve fikir adamı Rasim Cinisli onuruna verdiği akşam yemeğinde görüş ve düşüncelerini dile getiren Milletvekili İbrahim Aydemir, Ahmet Küçükler zamanında ortadan kaldırılan eski mahalle isimlerinden bir bölümünün geri getirilmesi için, girişimlerde bulunduğunu belirtti. Partisinin önceki gün düzenlediği yerel yönetimler toplantısında da konuyu gündeme getirdiğiri hatırlatan İbrahim Aydemir, erzurumdanhaberler.com’a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

KÜÇÜKLER’İN YANLIŞINI DÜZELTECEĞİZ

“-Erzurum kadim bir şehir, köklü bir şehir, bir tarih ve medeniyet şehri. Bu şehirle ilgili yazdığım kitaplarda Erzurum’un ne denli önemli bir şehir olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Bu şehrin bir zamanlar 160 kadar mahallesi mevcuttu. Önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, neden ve niçininine bir türlü akıl erdiremediğimiz karar ile Erzurum’un bilinen, çoğu anlamlı ve değerli mahalle isimlerini kayıtlardan sildirdi. Yeniden düzenlenen Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nın ardına sığınılarak yapılan düzenleme ve birleştirme sonrasında geriye kala kala 16 mahalle kaldı. Çoğu uyduruk olan o mahallele isimlerinin, Erzurum’un kadim kültürünü yansıtmadığı hepimizin malumu. Mesela Lalapaşa diye bir mahalle ismi uyduruldu. Nereden çıktı bu isim? Neredeyse 15’inci asırdan beri kullanıldığı bilinen bir Hasan-i Basri niye yok? Beni ve benim gibi çoğu insanı rahatsız eden bu olumsuzluğu gidermek istiyorum. Konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımız ile masaya yatırdık. Sayın Sekmen de rahatsızlığını dile getirdi. Öyle zannediyorum ki, yakın bir gelecekte eski mahallelerimizin isimleri, yeniden işlerlik kazanacak.”

Tüm mahalle isimlerini geri getirmenin mümkün olmayacağını belirten Aydemir, “Üzerinde hepimizin hemfikir olacağı, bir değer ve anlam ifade eden mahalle isimleri, semt uygulaması yapılarak işlerlik kazanacak. Yakutiye ve Palandöken Belediyeleri’nin sorumluluk alanına giren yerlerde semtler ihdas edilecek. Eski mahalle isimleri, o semtlerde yeniden hayat bulacak. Konuyu daha da detaylandırarak, hayata geçireceğiz” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.