Dolar 32,3241
Euro 35,1067
Altın 2.300,79
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

GERÇEK YÜZLERİNİ GÖSTERMİŞLERDİ

GERÇEK YÜZLERİNİ GÖSTERMİŞLERDİ
31 Temmuz 2020 21:08 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2020 21:09

AYASOFYA‘nın ibadete açılması kararınının alınmasından çok önceleri İslamiyet karşıtlığı yüzlerini ortaya koyan ülkelerden birisi olan Gürcistan’ın, Uzundere’deki Öşvank Kilisesi’nin restorasyonuna karşın, kendi topraklarında yapmayı taahhüt cami projesinden vazgeçmesi, “ayıdan post, düşmandan dost olmaz” sözünü bir kez daha akıllara getirdi.

YAPIMI 10 YIL SÜRDÜ

Uzundere’nin Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan, Gürcü Bağratlı Hanedanlığı’nın bölgede hüküm sürdüğü yıllarda, Magistras Bağrat tarafından 963-973 yılları arasında Öşk’lü Grigor Usta’ya yaptırılmış,  yapının büyük kubbesi Bizans İmparatorları 2’nci Basileios ve 7’nci Constantin tarafından 1022-1028 yılları arasında onarılmıştır.

ÖZELLİĞİNİ GİDEREK KAYBETTİ

Bölgede yaşayan insanların İslamiyet’i kabul etmeleriyle birlikte özelliğini kaybeden kilise, defineci yağmasından kurtulamamış, bu arada kubbe dahil birçok bölmenin tahribatı, kilisenin geleceğini tehlikeye sokmuş.

Özellikle yaz aylarında Gürcistan’dan gelen çok sayıda turistin ziyaret ettiği Öşvank Kilisesi’nin restorasyonu geçtiğimiz yıllarda gündeme gelmiş, yapılan görüşmeler sonunda bir anlaşma sağlanmıştı.

Türk hükümetinin Öşvank Kilisesi’nin restorasyon işini üstlenmesi, karşılığında da Gürcistan hükümetinin kendi ülke topraklarında bir cami inşa etmesi karar altına alınmış, alınan karar gereği Çamlıyamaç’ta iki yıl kadar önce çalışmalar başlamıştı.

SABUNCUOĞLU’NA ÖDÜL KAZANDIRDI

Yüz yıldan fazla bir zaman önce kilisenin sütunlarından birisinin çalınmasıyla ortaya çıkan sorun, sütunun yerine bir ağaç kütüğünün yerleştirilmesiyle çözülmüş, o sütun ile ilgili Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Kadir Sabuncuoğlu imzalı haber, kendisine yılın gazetecisi ödülünü getirmişti.

ÇALIŞMALAR DURDU

Kilisede başlayan çalışmaların ani bir kararla durduğunu, buna da ilk başlarda bir anlam veremediklerini belirten Çamlıyamaçlılar, “Sonradan Gürcü hükümetinin verdiği sözü tutmadığını ve cami yapma işinden vazgeçtiğini öğrendik. Bunun üzerine Türkiye de, kilisenin restorasyonunu durdurmuş. Şimdi her taraf sundurma ile çevrili vaziyette. Kiliseye giriş-çıkış yasak. Gürcüler yine geliyor, ama sundurmayı görünce tepki gösteriyorlar. Onlar sundurmaya tepki göstereceklerine, cami yapımına izin vermeyen kendi hükümetlerine tepki göstersin. Her ne kadar Gürcistan ile ciddi sorun yaşamasak da sonuçta ayıdan post, düşmandan dost olmaz sözü her zaman bir şekliyle tecelli ediyor” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.