HA YIKILDI, HA YIKILACAK!
TARİHİ kayıtlara göre 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Oltu Kalesi, bakımsızlık ve ilgisizlikten yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Uzun zamandan beri ziyaretçi trafiğine kapalı tutulan tarihi kalede restorasyon çalışması yapılıp-yapılmayacağı, yapılacaksa ne zaman yapılacağı bilinmiyor.
Erzurum’un gerek fiziksel yapısı ve gerekse nüfus yoğunluğu açısından en büyük ilçesi olan, adını daha çok takı sektöründe hammadde olarak kullanılan taşıyla duyduğumuz Oltu’nun girişinde, gelen konuklarına tüm ihtişamıyla “merhaba” diyen tarihi kale, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Oltulular’ın, “başımıza yıkılmasından endişe duyuyoruz” dedikleri, kalenin doğu ve güney burçlarının yükseldiği duvarlarda ortaya çıkan ve her biri insan genişliğinde olan yarıklara mutlaka müdahale edilmesi gerektiği belirtiliyor.
İlçenin turizm hareketliliğinde önemli katkısı olan, ancak uzun zamandan beri “restorasyon var” denilerek kapalı tutulan kalede herhangi bir çalışma olmadığını belirten vatandaşlar, “Bize emanet edilen bu tarihi kaleye, acaba yıkıldıktan sonra mı el atılacak? Nerede şehrin Kültür Müdürlüğü? Neden bu önemli sorunu görmezden gelirler, anlamakta zorluk çekiyoruz” dediler.
OLTU KALESİ’NİN TARİHİ
Oltu Çayı’nın meydana getirdiği yay içinde kalan Kale’nin ilk olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
Ancak konum ve mimarisinden hareketle M.Ö. 3. yy. Urartular döneminde yapıldığı, sonraki devirlerde tamir ve ilavelerle takviye edildiği anlaşılmaktadır.
Dış Kale tamamen yıkılmış, günümüze yalnız iç Kale gelebilmiştir. Kale içinde, burç üzerinde bir kilise temeli, bir mescit alanı, yıkık duvarlar ve bir türbe mevcuttur. erzhaber