Dolar 32,5046
Euro 34,6380
Altın 2.492,50
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Açık
Erzurum
22°C
Açık
Çar 19°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C

İNSANLIK DA MI ÖLDÜ

İNSANLIK DA MI ÖLDÜ
6 Nisan 2018 07:53 | Son Güncellenme: 6 Nisan 2018 07:57

ÜLKELERİNDEN kaçarak Türkiye’ye yasal olmayan yollardan gelen binlerce mültecinin dramına, adeta seyirci kaldık.

Afganistan’dan İran’a geçen ve sayıları milyonları aşan mülteciler, beş yüz, altı yüz kişilik gruplar halinde yollara düşüyor. Havaların ısınması ile birlikte İran- Türkiye sınırında yaşanan göç dalgası, giderek büyüyor ve önümüzdeki aylarda Afganlıların göç dalgasının tsunamiye dönüşmesi bekleniyor.

“Niye Afganlılar, vatanlarını, topraklarını, ailelerini, sevdiklerini bırakıp yollara düşüyorlar” derseniz yanıtını yine onların ağzından dinleyelim:

– Savaş var, iş yok, para yok, aş yok. Gelecek hiç yok.

Onun için ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ özdeyişine sadık kalmamız gerek. Çünkü biz de Orta Doğu cehenneminin kıyısındayız ve süper güçlerin hedefindeyiz.

KAÇAKLAR NASIL GELİYOR?

Afganlılar, İran’dan Türkiye’ye geçmek için insan ticareti yapanlara, kişi başına 500- 1000 dolar ödüyor. Daha önceleri kaçakçılar ve terör örgütlerinin kullandığı Küçük Ağrı ile Büyük Ağrı Dağı arasındaki yasal olmayan yolu kullanarak Doğubayazıt’a ulaşıyorlar. Yaya olarak 3-5 günde ülkemize giriş yapan Afganlı kaçaklar, Doğubayazıt veya Ağrı merkeze gidiyor, ya da Doğubayazıt – Iğdır karayoluna iniyorlar.

Cebinde biraz parası olan, bundan sonraki yolculukta taşıtlardan yararlanmak istiyor. Geçenlerde yaşanan trafik kazasında olduğu gibi, bir minibüse 53 kişi birden biniyor ve bunlardan 17’si kazada ölüyor. Bir de daha çok hayvan taşımakta kullanılan 3-5 katlı kamyonların arkasına doluşuyorlar. Onlar da getiriyor, yollara döküyor.

DUYARLI VATANDAŞLARIN DESTEĞİ YETERSİZ

Zaten bu gariplerin üzerlerindeki kıyafetler, Doğunun iklim koşullarına uygun değil. Çocuk ve kadınların durumu daha beter. Paraları sınırlı olduğu için yollarda perişan oluyorlar.  Bazı duyarlı vatandaşlar ekmek, su, giyecek yardımı yapıyor ama yetmiyor.

Aylar önce İran makamları tarafından büyük göç dalgası olacağını bildirildi. Ancak ne sınırda ne de kentlerde hiçbir önlem alınmadığı göç dalgasıyla ortaya çıktı.

ERVAK BAŞKANI ERDAL GÜZEL, ÜLKE GÜNDEMİNE TAŞIDI

Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, kaçak olarak ülkemize giren Afganlıların yaşadıkları dramı, yaptığı açıklamalarla duyurdu. Sorunu ülke gündemine taşıyan Erdal Güzel, sınır güvenliğinin olmadığına işaret etti ve sorumluları göreve davet etti.

Aslında Afganlıların ilk hedefi, Avrupa’ya ayak basmak. Onun için öncelikle Ege Denizini aşmak ve Yunanistan’a ulaşmak için canlarını feda ediyorlar. Oradan da AB ülkelerine sığınmacı olarak yerleşmek istiyorlar.

Kimileri bu uzun yolculuğa dayanamayacak ve yollarda hayatını kaybedecek. Kimi sakat kalacak, kimileri de Türkiye’ye yerleşecek.

SORUMLULAR VE YARDIM DERNEKLERİ NEREDE?

Şimdi herkesin konuştuğu şu durumu dillendirmek istiyorum:

Sınırı bu kadar kalabalık grup halinde geçiyorlar.  Elini kolunu sallayarak ilden ile geliyorlar.

Acaba ilçelerin kaymakamları, illerin valileri, kaçakların sınır ihlalini, bu korkunç insanlık dramını görmüyor mu?

Yönetenler, gazete okumaz mı, Televizyon haberlerini izlemez mi?

Ülkemizi sıkıntıya düşürecek bu önemli gelişmeler karşısında niye bu sessizlik?

Ayrıca nerede Türk Kızılay’ı ve de o anlı şanlı yardım dernekleri?

Kapılarının önünden geçen bu aç, sefil, gariban insanlara niye bir tas sıcak çorba vermiyorlar?

Bu insanları toplayacağımız bir merkez yok mu? Spor salonlarında, camilerde, çadır kentlerde bu insanlara hayati yardım yapılamaz mı?

Ne oldu insanlık da mı öldü?

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.