Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 16°C

İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR

İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR
26 Temmuz 2021 10:25 | Son Güncellenme: 26 Temmuz 2021 10:34

ERKEN seçimin çok daha sık konuşulur hale gelmesiyle birlikte siyasi partilerde hareketlilik giderek artarken, “kamuoyu anketlerinin yıldızı” İYİ Parti’de öncelerden başlayan ve derinden giden güç mücadelesi de, Kırkpınar-Cinis Muharebesi ile birlikte daha belirgin bir hale dönüştü.

RAKİPLERİNİ EKARTE ETTİ

Yıllar önce Adalet Partisi’nden siyasete giren ve Erzurum Milletvekili olarak genç yaşında Ankara’ya giden, sonraki yıllarda Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Genel Başkanı olan, Tansu Çiller’in Genel Başkanlığı döneminde bir ara Doğru Yol Partisi (DYP) İstanbul İl Başkanlığı’na getirilen, siyasetin içinde aktif olduğu dönemlerde Erzurum’a ne yaptığı, hangi kalıcı eseri getirdiği tartışma konusu olan Rasim Cinisli’nin yeğeni Naci Cinisli; İYİ Parti’den milletvekili adayı olmak için gayret gösteren Vahit Bingöl ve Zekai Kaya gibi Erzurum halkının yakından bildiği ve tanıdığı önemli isimleri “ekarte” etmeyi, safın dışına itmeyi başardı ve birinci sıra milletvekili adayı olarak 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde kamuoyu ile yüzleşti.

ÇOĞU İNSAN “İTHAL” DEDİ

Aslı Cinis Köyü’ne dayanan, eskinin deneyimli siyaset adamlarından Rasim Cinisli’nin yeğeni olarak anılan, ancak çoğu insanın “ithal aday” gözüyle baktığı Naci Cinisli, Millet İttifakı’nın topladığı oylarla 24 Haziran 2018 sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yolunu tuttu.

Erzurum kamuoyu, Naci Cinisli’nin ismini daha çok attığı twitlerle, Meclis gündemine taşıdığı sorunlar ve verdiği soru önergeleriyle duymaya başladı.

İlerleyen zaman içinde Erzurum İYİ Parti’de yönetim zafiyetinden kaynaklanan sorunlar ortaya çıkmaya başladı

Yeni kurulan bir parti olmasına rağmen il başkanlığı konusunda Erzurum’da dikiş tutturamayan İYİ Parti, İbrahim Dumlu ve Avukat Haluk Terzioğlu’ndan sonra bulduğu üçüncü isimle, bugüne kadar geldi ve “sıkıntısız!” bir görüntü verdi.

KIRKPINAR’I KİM GETİRDİ?

Melih Kırkpınar’ın İYİ Parti Erzurum İl Başkanı olarak atandığı günlerde, Naci Cinisli’nin bu görevlendirmenin baş aktörlerinden birisi olduğu, atamada önemli rol oynadığı iddiaları kulaklara fısıldandı.

Yerel seçimlerde aldığı oylarla Erzurum’da “ana muhalefet partisi” konumuna yükselen İYİ Parti’de, trendin yukarıya doğru bir seyir takip etmesi, bu partiden yana tavır sergileyenlerin, sempati besleyenlerin sayısını artırırken, parti içinde de taht kavgasının fitilini ateşledi..

İPLER KOPMA NOKTASINDA

Kurucu İl Başkanı İbrahim Dumlu’nun istifasından sonra aynı göreve getirilen Avukat Haluk Terzioğlu’na kısa zaman sonra yapılan operasyonun perde gerisindeki aktörü olduğu ve akabinde Melih Kırkpınar’a görev verilmesini sağladığı öne sürülen Milletvekili Naci Cinisli’nin, ortada bir teşkilat varken, önceki yıllarda partinin çeşitli kademelerinde görev yapmış eski yöneticilerle ilçe gezilerine çıkması ve mevcut yönetime gözdağı verir bir tutum takınması, gerilen ipleri kopma noktasına  taşıdı.

VEKİLE SIRT DÖNME TAKTİĞİ

İl yönetimi ile papaz olan, işbaşına gelmesi için gayret gösterdiği Başkan Melih Kırkpınar’ın sırtını döndüğü, Erzurum’a geldiğinde partiye uğramayan, başına buyruk hareket ettiğini öne sürülen Naci Cinisli’nin ne yapmaya çalıştığına bir anlam veremediklerini belirten İYİ Partili’ler, “vekile sırt dönme” taktiği uygulamaya başladıklarını bildirdi, “O bizi tanımıyorsa, biz onu hiç tanımıyoruz. Bizim dışımızda kimlerle işbirliği halindeyse Allah işini rast getirsin” demeye başladılar.

BİRİNCİ SIRAYA ZEMBİLLE İNDİ

Aslen Erzurumlu olmasına rağmen kendisinin aksine amcası Rasim Cinisli’nin çok daha fazla bilindiği ve tanındığı, İstanbul’da yaşayan, seçimler öncesinde Erzurum ölçeğinde sürdürülen “demokratik mücadelenin içinde hiç gözükmeyen ve adı bile söylenmeyen”, aday listenin ilk sırasına “zembil ile inen”, seçimde de kendisi dışında kalan güç ve ortaklarının topladığı oylarla Ankara’nın yolunu tutan “şanslı vekil” Naci Cinisli‘nin aklından neler geçirdiği ve  ne yapmaya çalıştığı partililerinin merak konusu halini aldı.

NASIL VEKİL SEÇİLDİ?

Artık çok gerilerde kalan ve kayıtlara “istatistik rakamları” olarak düşen 24 Haziran 2018 Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde Millet İttifakı ortaklarından İYİ Parti yüzde 8,15 ile 35.503, CHP yüzde 4.42 ile 19.276, SAADET Partisi de yüzde 1.76 ile 7.689 oy aldı. 

Toplamda 62.468 oy alan Millet İttifakı, yüzde 14.33 oy oranı ile Naci Cinisli’yi Erzurum’dan Meclis’e gönderdi.

O seçimde Erzurum genelinde yüzde 12 oranında, toplam 52.246 oy alarak üçüncü parti konumuna gelen HDP’nin adayı, Millet İttifakı’na CHP yaklaşık 20 bin oy ile katkı yapmamış olsaydı…

Yine o tarihlerde İYİ Parti 2. sıra adayı Zekai Kaya, tüm imkansızlıklarına rağmen canla başla çalışmasaydı, İYİ Parti yüzde 8.15 oy oranına ulaşır da 35 bin oy ile Naci Cinisli’yi Meclis’e gönderebilir miydi, tartışılır.

NE YAPACAĞI TARTIŞILIYOR

Kurban Bayramı tatili nedeniyle Erzurum’a gelen, ancak il yönetim tarafından karşılanmayan, parti binasında yapılan bayram kutlamalarına özel olarak çağrılmayan, İspir, Pazaryolu, Narman ilçe gezilerine eski parti yöneticileriyle çıkan, çekilen fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşan Erzurum Milletvekili Naci Cinisli’nin bundan böyle ne yapacağı, nasıl bir yol izleyeceği, gerilen ipi tamamen kopartıp Melih Kırkpınar’ın yerine bir başka isim mi getirmeye çalışacağı merak konusu oldu. Öztürk Akkök – erzhaber

YORUMLAR

  1. Esra AKPINAR dedi ki:

    İYİLER HEP BİR ARADA..Asla aramıza husumet girmedi,girmeyecek de Fırsat da vermeyeceğiz.Biz TEŞKİLAT ve KADIN POLİTİKALAR olarak kıymetli Vekilimizin ve kıymetli İl başkanımızın sonuna kadar yanındayızİYİLER KAZANSIN👏