Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 23°C

HEYECAN UYANDIRAN GÜLLE

HEYECAN UYANDIRAN GÜLLE
2 Ağustos 2021 11:17 | Son Güncellenme: 2 Ağustos 2021 11:18

YAKLAŞIK iki yıl kadar önce, tünel çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan ve Erzurum Müze Müdürlüğü’nde koruma altına alınan mancınık güllesi, Moğollar’ı heyecanlandırdı.

İki yıl kadar önce, Erzurum Müze Müdürlüğü’ne, Aziziye İlçesi’ne bağlı Toprakkale Köyü’nde sürdürülen tünel kazısı sırasında 3 adet topa benzer iri kayalar bulunduğu bilgisi ulaştırıldı.

Gelen bilgi üzerine harekete geçen uzmanlar, sözü edilen kazı mahallinde ortaya çıkartılan ve mancınık güllesi olduğu anlaşılan kayalardan sadece birisinin sağlam olduğunu tespit etti ve zor şartlar altında kamyona yükleyerek Müze’ye getirdi, koruma altına aldılar.

Yapılan incelemelerde kayanın, orta çağda Moğollar tarafından kullanılan mancınık güllelerinden birisi ve bugüne kadar elde edilenlerinin de en büyüğü olduğu anlaşıldı.  Moğollar tarafından kullanıldığına kanaat getirilen gülle, Müze Müdürü Hüsnü Genç’e sonraki aylarda “elçilik beratı” ödülü de getirdi.

Moğollar, dünyada bir eşi daha bulunmayan, bir metre çapında, tahminen iki ton ağırlığında olan gülleyi, milli bayram kutlamalarında sergilenmek amacıyla “ödünç olarak” ülkelerine götürmek istediklerini ilgili birimlere ilettiler.

Gerekli izni alan Moğollar, pandemi nedeniyle gülleyi Moğolistan’a götürme işini ötelemek zorunda kaldılar. Müze Müdürü Hüsnü Genç, görünürde bir kaya parçası gibi değerlendirilen mancınık güllesinin, Erzurum ile Moğolistan arasında dostluk köprüsünün kurulmasına neden olduğuna dikkati çekti, “Güllenin sergilenmesi halinde bu dostluğun daha sağlam ayaklar üzerine oturacağını tahmin ediyorum” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.