Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 20°C
Çar 16°C

NENE HATUN’UN TORUNUNUN VEFASIZLIK SİTEMİ

NENE HATUN’UN TORUNUNUN VEFASIZLIK SİTEMİ
9 Kasım 2023 17:06 | Son Güncellenme: 11 Kasım 2023 09:46

CUMHURİYETİN kuruluşunun 100’üncü yıldönümü nedeniyle önce bir konferans düzenleyen, ardından da bir söyleşi gerçekleştiren ve “kutlamalarda bizim de tuzumuz var” diyen Erzurum Yeni Medya Derneği (ERMED), Erzurum’un milli kahramanı Nene Hatun’un torununun kızı Güner Yamanlı’yı kamuoyuna tanıtmanın, takdim etmenin haklı gururunu yaşadı. Sohbet sırasında aile olarak gördükleri vefasızlığın kendilerini fazlasıyla üzdüğünü ve yaraladığını belirten Güler Yamanlı, “Önceki senelerde tabyalarda kutlamalar olmuştu. İlk sene bizi vali beyin masasında ağırladı, ikinci sene kapının arkasına koydular. Bu vefasızlık beni çok yaraladı ve etkiledi” diye konuştu. Aynı toplantıda Nene Hatun’un bir heykelinin yapılması konusu da gündeme geldi.

Halk arasında “93 Harbi” olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşlarının 146’ncı yıldönümünde, o savaşta adını tarihe altın harflerle yazdıran halk kahramanı Nene Hatun’un torunu 78 yaşındaki Güner Yamanlı’yı, gazeteci ve tarihçilerle buluşturan ERMED, güzel ve anlamlı bir etkinliğe imza attı.

ÖNCE KONFERANS SONRA SOHBET

Günün sabahında Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) “”Cumhuriyetin 100. Yılında Gençlik Ecdadın İzinde” konulu bir konferans düzenlediklerini belirten ERMED Başkanı Gamze İspirli, aynı günün akşamında da Nene Hatun’un torununun kızı Güner Yamanlı’yı konukları ile buluşturdu.

Gazeteci Kadir Sabuncuoğlu, Öztürk Akkök, Tarihçi Abdurrahman Zeynel ve Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe’nin konuk olduğu söyleşide kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Güner Yamanlı, gösterilen vefasızlığın kendilerini yaraladığını hatırlattı.

NE ARAYAN, NE DE SORAN VAR

Nene Hatun’un belli günlerde anıldığını ve yere-göğe konulmadığını hatırlatan Güner Yamanlı, “Ancak gelin görün ki, o kahraman kadının yaşayan torunları olarak bizi ne arayan, ne soran var. Önceki senelerde bir defa bizi tabyalarda akşam yemeğine davet etti, vali beyin masasında ağırladı, ikinci sene kapı arkasına koydular. Bu samimiyetsizlik beni çok yaraladı.Bizim evimiz Mahalle Başı’ndaydı. Nenemiz’in bir büstü kapımızın öndeki çeşmenin üzerinde duruyordu. kime ne zararı olduysa, o büstü yok ettiler. Bu da bizi üzen bir başka davranış oldu” diye konuştu.

Nene Hatun’un mezarının bulunduğu Topdağı’ndaki Aziziye Tabyası’na gitmek istediklerinde kendilerinden ücret talep edildiğini hatırlatan Güler teyze, “Konuyu Kültür Turizm İl Müdürü sayın Cemal Almaz beye ilettik. Sağolsun bize müzelere ücretsiz giriş kartı verdi. ancak tabyaya çıkmak istediğimizde, kapıdaki görevliler kartı göstermemize rağmen bizden ısrarla para talep ettiler. Bu nasıl işkir, bir türlü anlayamıyoruz” diye konuştu.

NENE HATUN HEYKELİ YAPILSIN

Yapılan konuşmalar sırasında, Nene Hatun’un bir heykelinin yapılması için kamuoyu oluşturulması konusu gündeme geldi. Genel Yayın Yönetmenimiz Öztürk Akkök’ün bu önerisi, salonda hazır bulunanlar tarafından alkışlarla karşılık buldu.

Büyükşehir Belediyesi Tebrizkapı Çarşısı’nda gerçekleşen, ERMED Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu söyleşide Güner Yamanlı’nın oğlu, kızı, gelini ve torunları hazır bulundu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.