Dolar 32,3715
Euro 35,0331
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

SOĞUK SU MU, SICAK SU MU?

SOĞUK SU MU, SICAK SU MU?
23 Nisan 2017 20:15

SU içmek sağlık için önemli. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde görevlerini yapabilmesi için her gün yeterli miktarda su içmek gerekiyor. Peki sıcak su içmek mi, soğuk su içmek mi daha sağlıklı? Yazımızda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Yaşamın en başta gelen ve en önemli yapı taşlarından biri sudur. Vücut ısısının dengelenmesi, sindirimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve zararlı toksinlerin vücuttan dışarı atılması gibi önemli yaşamsal fonksiyonlar suya bağlıdır. Suyun nasıl tüketilmesine gelirsek, bu konu ile ilgili değişik görüşler ve fikirler bulunduğunu belirtmeliyiz.

İçilen suyun hangi sıcaklık derecesinde içileceği daha çok diyet yapan kişilerin dikkat ettiği bir noktadır. Soğuk su içmenin daha fazla kalori yaktığı hakkında düşünceler bulunmaktadır. Buna göre; soğuk su içildiğinde vücudumuz suyun ısısını kendi ısısı olan 37 dereceye getirebilmek için enerji harcamakta ve dolayısıyla da kalori yakmaktadır. Fakat, sonradan bu konuyla ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki, soğuk su içenlerle sıcak su içenlerin kalori yakmalarında önemli bir farkın olmadığıdır.

Soğuk su içmenin faydaları nelerdir?

  • Soğuk su içmek, kişiyi kalp krizine karşı korumaktadır. Sıcak geçen yaz aylarında soğuk su içilmesi vücudun rahatlamasını sağladığı gibi, sıcak çarpmalarına karşı da iyi gelmektedir.
  • Soğuk su içildiğinde sıcak suya nazaran midede daha az süre beklemektedir ve daha hızlı şekilde emilmektedir.
  • Soğuk su metabolizmayı daha fazla hızlandırmaktadır. Bundan dolayı da kilo vermede daha etkili olmaktadır.

Sıcak su içmenin faydaları nelerdir?

  • Sıcak su, hem sindirime iyi gelmekte hem de kabızlığa karşı etki etmektedir. Sabah kalktığınızda kahvaltı yapmadan içilen bir bardak sıcak su sindirim sisteminizi hızlandırır.
  • Sıcak su içildiğinde vücuttaki toksinler daha da hızlı dışarı atılmaktadır. Ayrıca akne ve sivilce gibi cilt sorunlarına da iyi gelmektedir.
  • Sıcak su içtiğinizde üst solunum yollarına fayda sağlamakta ve açmaktadır.
  • Sıcak su, vücutta kan akışını hızlandırmakta ve ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır. Sıcak su içtiğinizde özellikle eklem ağrılarınızın azaldığını hissedeceksiniz.

Soğuk su mu, sıcak su mu daha sağlıklı?

Düzenli olarak her gün 2-2,5 litre su içilmesi gerekmektedir. Su içmek için susamanız gerekmez, bunu alışkanlık haline getirin ve düzene sokun. Çünkü vücudunuzda yaşanacak su kayıpları oldukça önemli ve tehlikelidir. Su içmenin faydaları ise düşündüğünüzden de fazladır.

Soğuk su ya da sıcak suyu ayrı ayrı incelediğimiz zaman türlü faydalarının olduğunu bilmemiz gerekir. Bundan dolayı, yaşam biçiminiz ve alışkanlıklarınıza göre suyun sıcaklığını en iyi kendiniz belirleyebilirsiniz. Uzmanların belirtiklerini baz alarak bir bilgi verecek olursak; Sindirim sistemini yavaşlatacağından dolayı soğuk su yemeklerle birlikte içilmemeli, sıcak su da egzersizlerden ve fazla hareket gerektiren aktivitelerden sonra içilmemelidir. Bu zaten yüksek olan vücut ısınızı daha da yükseltecektir. Bundan dolayı suyunuzu egzersizlerden sonra oda sıcaklığındayken içmeniz daha yararlı olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.