Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

TÜRKÜPAŞA RAHMET VE DUAYLA

TÜRKÜPAŞA RAHMET VE DUAYLA
16 Aralık 2021 15:17

HAFIZALARDA davudi sesi ve kendine özgü kıraati ile yer edinen, “Erzurum’un Türküpaşası” sıfatıyla da “unutulmazlar” arasında yerini alan TRT Sanatçısı Raci Alkır, ölümünün 10’uncu yılında mezarı başında ailesi, dostları, Erzurum Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği (ERSANDER) Yönetim Kurulu Üyeler ile Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri ve sevenleri tarafından anıldı. Kızılay’ın “Efsane” Başkanı Mithat Turgutcan’ın mezarını da ziyaret eden ERSANDER ekibi, karşılaştıkları manzara karşısında üzülmekten kendilerini alamadılar.

Hayata 78 yaşında veda eden, müzikten koptuğu tarihe kadar Türk Halk Müziği’ne 80 kadar eser kazandıran, “Dün gece yar hanesinde yastığım bir taş idi”, “Seyreyle güzel”, “Kadem bastı”, ‘Tutam yar elinden”, “Güzeller bezenmiş”, “Can bula cananını”, “Hani yaylam” türküleriyle tanınan ve “Erzurum’un türküpaşası” ünvanı ile anılan Raci Alkır’ı ölümünün 10’uncu yıldönümünde mezarı başında Kur’an okunarak, dualarla anıldı.

Aynı zamanda ERSANDER Genel Sekreteri de olan Vahit Alkır’ı babasının ölüm yıldönümü anma töreninde Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ergün Engin, TRT Radyo Müdürü Ayça Alemdar, ERSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gergit ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Raci Alkır Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile arkadaşları yalnız bırakmadı. Anma töreninde Raci Alkır’ın ailesi, çocukları ve torunları da hazır bulundu.

Kur’an okunması ve duanın ardından öğrenciler Raci Alkır’ın mezarına gül bıraktılar.

HAYRAT HOYRAT OLMUŞ

Raci Alkır’ı anma töreninin ardından Kızılay’ın unutulmaz Şube Başkanı Mithat Turgutcan’ın mezarını da ziyaret eden ERSANDER yöneticileri, gördükleri manzara karşısında üzülmekten kendilerini alamadılar. Sundurma ile kapalı mezarın köşesinde bulunan ve üstünde “Mithat Turgutcan Hayratı” yazılı çeşmenin kırık dökük halinden etkilenen üyeler, “Mithat ağabeyi hayatta olsaydı da, hayrına yaptırılan çeşmenin ve sundurmanın üzerindeki ay-yıldızın kırık dökük halini görseydi neler derdi?” demekten kendilerini alamadılar.

RACİ ALKIR KİMDİR?

Raci Alkır 1933 yılında Erzurum’da doğdu. Asıl mesleği terzilik olan Alkır, müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneği’nde başladı, 1971 yılında TRT Erzurum Radyosu Halk Müziği Korosu’na girerek müzikte profesyonelliğe ilk adımı attı.

Özellikle Erzurum türkülerine yönelik farklı yorumuyla dikkatleri üstüne çeken, çeşitli çevreler tarafından” Erzurum’un Şark Bülbülü”, “Tatyan Babası”, “Türküpaşa” diye anılan Alkır, ‘Dün gece yar hanesinde yastığım bir taş idi’, ‘Kadem bastı’, ‘Tutam yar elinden’, ‘Bayram o bayram ola’, ‘Hani yaylam’, ‘Can bula cananını’ başta olmak üzere Türk Halk Müziği repertuarına 80’e yakın eser kazandırdı.

Aktif müzik yaşamından 1980 yılında kopan ve hayata 16 Aralık 2011 tarihinde veda eden, vefat etmeden bir süre önce 60’ıncı sanat yılını kutlayan Raci Alkır ın derlediği türküler “klasikler” adı altında bir CD de toplandı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.