Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 21°C
Çar 16°C

HAYAL OYUNLARININ ÜZERİNDEN 13 YIL GEÇTİ!

HAYAL OYUNLARININ ÜZERİNDEN 13 YIL GEÇTİ!
27 Ocak 2024 14:29 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2024 15:33

TAKVİM yapraklarının 13 yıl önce, tam da bu günleri gösterdiği 26-27 Ocak 2011 tarihinde başlamıştı “umut oyunları!”

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın 25’ncisinin Erzurum’da yapılacağı İtalya’nın Torino Kenti’nde açıklandığında yer yerinden oynamıştı.

Oyunların Erzurum’a verilmesi için çok çalışılmış, oyunların nerede, hangi ülkede oynanacağına karar veren FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) üyeleri yakın takibe alınmış, lobicilik faaliyetleri titizlikle yürütülmüş, ikinci başvurusunda oyunların organizasyonunu düzenleme hakkını Erzurum, söke söke almıştı.

Bundan daha güzel ne olabilirdi?

Dönemin Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, yine dönemin Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, dönemin Gençlik Spor İl Müdürü Fatih Çintımar başta olmak üzere yetkili-yetkisiz hemen herkes son derece olumlu açıklamalar yapıyor, geleceğe yönelik umut mesajları veriyordu.

Öyle ki, 2011 gelecek, Erzurum her yönden refaha ve rahata kavuşacak, kent ekonomisi canlanıp düze çıkacak, işsizlik azalacak, kısacası müthiş bir kalkınma patlaması yaşanacaktı!

Herkes umut doluydu. Bu umut, dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “açık çek” niteliğindeki açıklamalarıyla katmerlenerek büyümüştü.

Bir anda gözler Erzurum’a çevrilmiş, şehir İstanbul basınının gözde merkezlerinden birisi halini almıştı.

Canlı yayınlar gırla. Televizyoncuların birkaçı birden geliyordu. Öyle ki sabah programlarında bile öncelik Erzurum’daydı.

Sonuçta Erdoğan sözünde durdu ve tesislerin yapımı, organizasyonun düzenlenmesi ve tanıtım çalışmalarında kullanılması için 700 trilyon liralık bir bütçe oluşturdu.

Yıl 2009-2010. 700 trilyon lira büyük para.

Bir dolar 1,5 lira.

SÜRPRİZ İSİM

Dönemin Gençlik Spor Bakanı Murat Başesgioğlu’ydu..

Herkes “oyunlar koordinatörü”nün kim olacağını, oyunlar için gerekli tesislerin de nerelere ve nasıl yapılacağını merak ediyordu.

O günlerde çok çeşitli isimler ortaya atılmıştı, ama sayın Bakan, bir türlü koordinatörün kim olacağını açıklamaya yanaşmamıştı.

Zamanın giderek daralmaya başladığı günlerde Erzurum’da bulunan Başesgioğlu, “koordinatör kim olacak?” sorusu üzerine yanıbaşında bulunan birisini göstermiş, “İşte oyunlar koordinatörü bu arkadaş” demişti.

Bakan Başesgioğlu’nun gösterdiği kişi, Başbakanlık Basın Müşaviri, 1965 Kastamonu doğumlu Yunus Akgül’dü.

TESPİHLİ KOORDİNATÖR

Yirmi Beşinci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nın Koordinatörü olarak açıklanan isim kamuoyunda hayret ve şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Elinde tespihi ile basına ilginç pozlar veren ve adı “tespihli koordinatöre” çıkan Yunus Akgül’ün ömrü uzun sürmedi, bir süre sonra yerine Çat doğumlu olduğu söylenen, yine hiç kimsenin tanımadığı Bekir Korkmaz getirildi.

Bekir Korkmaz kimdi, bilinmiyordu.

KORKMAZ’I HERKES İYİ TANIDI

Zaman sonra Korkmaz’ı herkes, yaptığı şovlarla, kimseyi dinlemeyen hal ve hareketleriyle tanıyacaktı.

Bekir Korkmaz, koordinatörden çok otel animatörlerine benziyor, başına buyruk hareket ediyordu.

O yıllarda yerlerinin neredeyse tamamı yanlış seçilen tesisler başta olmak üzere vara-yoğa trilyonlarca lira harcandı.

Kimse hesap sormuyor, kimse de hesap vermiyordu.

Herkes başına buyruktu.

Bekir Korkmaz, oyunlar koordinatörü değil de sanki birilerinin velinimeti gibiydi.

Kızılay’a ait Çat Yolu üzerindeki efsane Şube Başkanı Mithat Turgutcan’ın eseri olan modern bina koordinatörlüğe tahsis edilmiş, ekipler oluşturulmuş, çalışmalara başlanılmıştı!

Korkmaz’ın yanında küçük çaplı bir de basın ordusu oluşmuştu.

ESNAF HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Her şey güzeldi ama ekonomiyi canlandıracak, esnafın yüzü güldürecek kayda değer hiçbir şey ortada yoktu.

Oyunlar aslında, Erzurum’un ve Palandöken’in tanıtımı açısından çok büyük bir fırsattı.

Ancak gelin görün ki, bu fırsat kimsenin çok da umurunda değildi, herkes kendi değirmenine su taşımakla meşguldü.

O tarihlerde yayın hayatını devam ettiren Doğu Ekspres Gazetesi olarak bir ön çalışma yaptık.

Erzurum’u çeşitli yönleriyle anlatan tanıtım albüm projesini koordinatörlüğe sunduk.

Dört farklı dilde yayınlanacak, kuşe kağıda basılı, Erzurum fotoğraflarından oluşan albüm projesini değil kabul etmek, dönüp yüzüne bakan olmadı.

DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

Aradan 12 yıl geçti.

Bu defa erzurumdanhaberler olarak benzer bir projeyi geçtiğimiz 2023 yılının son aylarında sözlü olarak bu defa Erzurum Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Dal’a sunduk.

Sayın Dal da tıpkı Bekir Korkmaz gibi, değil projenin içeriğini merak etmek, anlattıklarımızı anlamadı bile.

Çünkü arkadaşın aklı başka yerlerdeydi!

Asli görevi her ne kadar Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla ilişkiler Daire Başkanı olsa da, sayın Dal’ın gözü “oyuncağı” Erzurumspor’dan başka bir şeyi gördüğü yoktu.

SPOR SALONUNU DEPO YAPTILAR

Oyunların arefesinde yine Çat Yolu üzerinde bulunan ve Sağırlar Okulu Spor Salonu olarak kullanılan bina depo haline dönüştürüldü.

Giriş-çıkışları kontrol altında tutulan, hariçten kimsenin görüntü almasına izin verilmeyen depoya kamyonlar dolusu ürün(!) gelmeye başlamıştı.

Öyle ki, çoğu bir işe yaramayan ve oyunlar döneminde dağıtılmayan materyallerin, oyunlar bittikten sonraki günlerde, özellikle de geceleri başka yerlere kamyonlarla götürüldüğü ya da kaçırıldığı söylendi.

Nereye götürülmüştü kamyonlar dolusu malzeme, kimsenin bir şey bildiği yoktu.

ESNAF UMDUĞUNU BULAMADI

Tabi o süreçte TIR’lar dolusu yiyecek ve içeceğe, yine çok sayıda çadıra ve hediyelk(!) eşyalara trilyonlarca lira para harcandı, o hizmeti(!) veren malum çevreler inanılmaz paralar kazanırken, Erzurum’un iyi niyetli insanı, esnafı oyunlar sonrasında umduğunu bulamamanın hayal kırıklığını yaşadı ve o kadar harcamaya rağmen ne sportif bir başarı elde edildi, ne Fatih Çintımar’ın hesabını bir türlü vermediği, kimsenin de hesabını sormadığı tesisler işe yaramadı ve umut oyunları, hayal oyunu olarak acı anılarıyla tarihe gömüldü.

Oyunların on üçüncü sene-i devriyesinde insanın içini acıtan olayları ve yaşanan oyunları bir kez daha hatırlayıp, Erzurum insanının umutlarını çökertenleri unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı hatırlatalım istedik. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.