Dolar 32,3864
Euro 34,9916
Altın 2.323,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

İSTETME DEYİP GEÇMEMEK LAZIM

İSTETME DEYİP GEÇMEMEK LAZIM
6 Ocak 2022 05:57 | Son Güncellenme: 6 Ocak 2022 06:00

BİR otomobilin “en zayıf” halkası, dilimize “istetme” olarak yerleşmiş stepne, yani yedek lastik ya da tekerlekdir.

Sürücünün belki en zor anında imdadına yetişen stepneler, çok ender ihtiyaç duyulduğu için pek akla gelmezler.

Bagajın bir yanında her ihtimale karşı hazır tutulan stepne lastiklerin, yükü çeken diğer tekerler gibi gösterişli bir jantı yoktur mesela.

Çok kullanılan lastiklerin içinden “en işe yarar” diye seçileni bile genelde kabaktır, yağışlı havalarda kayar, patinaja düşer, sıkıntı yaşatır.

Buna rağmen aracın en vazgeçilmezidir. Özellikle şehir dışı yollarda stepneniz yoksa, hele lastiğiniz de patlarsa, yolda kaldınız demektir.

Bu nedenle çok fazla ihtiyaç duyulmayan stepnelere yerine göre “can simidi” gözüyle bakmak da mümkündür.

Aslında stepneye sadece “yedek lastik” diye bakmak yanlış olur.

Bir futbol takımında yedek her oyuncu, dernek, cemiyet, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarında, belediyelerde ve özel idare müdürlüklerinde her başkan vekili de birer stepnedir, ihtiyaç anında oyuna dahil olurlar.

Yedeklerin, havası inmiş, yıpranmış kabak lastiklerin aksine her an, her şeye hazır; bilgili ve deneyim sahibi olmaları, hiç olmazsa kendi kurumlarını ilgilendiren konularda, hele de doğru hüküm ve karar vermeleri açısından yasa, tüzük ve yönetmelikleri az ya da çok bilmeleri, gerekir.

Bazen akla gelmeyecek durumlarda; örneğin seçilmiş asil kişinin hastalanması, uzun süreli seyahate çıkması veya ölümü halinde, yani lastik patladığında vekillere iş düştüğünü çok gördük.

Eğer sürücü koltuğuna oturan ve direksiyonu eline geçiren vekilin havası yoksa, görüntüsü kabaksa, jantı da eğriyse geçmiş ola!

Böylesi durumlarda aracın duvara toslaması veye şarampole yuvarlanması kaçınılmaz hal alır.

Bu nedenle, söz konusu kurumlarda seçilecek vekillerin en az asili kadar ve belki ondan daha fazla bilgili ve donanımlı olması gerekir.

Yoksa afra tafra yapmakla, makam araçlarına binip hava atmakla, makam odalarını işgal etmekle bir yere varılmıyor.

Aracın altına takıldığında balon eden stepneleri bu şehir çok gördü.

Artık stepne ya da istetme de olsa; en iyisini, en kalitelisini, en çok işe yarayanını, uzun süre dayanıklı olanını istemeyi doğal bir hak gibi gördüğümüzü özellikle belirtmek istiyorum…

Efendim!

YORUMLAR

  1. Ihsan dedi ki:

    Aradaki farkı değerlendirmek isteyen Fevzi bey ile ondan önceki Eyüp beyi değerlendirsin.
    Şimdi koridora girdiğinde laçkalık, sigara kokusu, gelenle ilgilenmeme, gülmeyen yüzler, sanki birdaha gelmeyin dercesine davranışlar, bir önceki dönemle tam 180 derece fark var.
    Demek ki vekil nasılsa personelde ona benziyor