Dolar 34,0043
Euro 37,5441
Altın 2.746,53
BİST 9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 28°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
28°C
Parçalı Bulutlu
Per 26°C
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C

SAĞLIK’IN UTANDIRAN TARİHİ BİNASI

SAĞLIK’IN UTANDIRAN TARİHİ BİNASI
12 Temmuz 2021 10:33

ARTIK hastanesi bulunmayan Hastaneler Caddesi üzerinde yer alan ve “sıradan” sayılabilecek hizmetlerin görüldüğü bir bina hali getirilen, Erzurum insanının hafızasında “Şerifefendi Polikliniği” olarak yer edinen, korunması ve kollanması gereken tarihi taş bina, bakımsızlıktan tel tel dökülüyor.

HALKIN PARASIYLA YAPILDI

Dönemin Belediye Başkanı Şerif Erdem’in gayretleriyle yapımına 1902 yılında başlanılan ve halktan toplanan paralar ile inşaatı 1904 yılında tamamlanan ve “Erzurum Guraba Hastanesi” adı altında hizmet vermeye başlayan, bugün yerinde yellerin estiği, hizmet verdiği yıllarda bölgenin “en büyük” devlet hastanesi olma özelliği elde eden Numune Hastanesi’nin de temelini oluşturan Şerifefendi Polikliniği Binası, şimdilerde “hüzün binası” olarak dikkat çekiyor.

BAKMAYIN TAŞ GİBİ GÖZÜKMESİNE

Uzaktan bakıldığında “taş gibi” gözüken, ancak yakından bakıldığında yorgun hali tüm çıplaklığı ile göze gelen; Numune Hastanesi’ni ortadan kaldıran “yıkım furyası”ndan, tarihi eser tescilli haliyle kıl payı kurtulan, ancak Sağlık Müdürlüğü’nün “üvey evlat” envanterine giren tarihi binaya ve çevresine el atılması istendi.

MÜZE HALİNE GETİRİLSİN

Çat Yolu üzerinde yapılan Şehir Hastanesi’ne, merkezde bulunan diğer hastaneler gibi kurban edilen, yıkıldıktan sonra Gez Mahallesi, Hastaneler Caddesi ve Çaykara’nın ekonomik yönden çöküşüne de yol açan Numune Hastanesi’nden geriye kalan tarihi emanete sahip çıkılmasını isteyen vatandaşlar, “Şerifefendi Aile Sağlık Merkezi olarak hizmet veren bu bina, sağlık müzesi haline getirilebilir. Böyle bir uygulama hem isabetli olur ve hem de çok hoş karşılanır” önerisinde bulunuyorlar.

BAKIM VE ONARIM İSTİYOR

İlgisizliğe, bakımsızlığa ve çevresinin tel tel dökülüyor oluşuyla “Erzurum’un hüzün binası” halini alan tarihi Şerifefendi Poliklinik Binası’nın mutlaka elden geçirilmesi gerektiğine de dikkati çeken vatandaşlar, “Tarihi binanın o muazzam işçiliği karşısında insan etkilenmekten kendini alamıyor. Gelin görün ki, o binanın taş duvarlarının derzleri dökülüş, kimi yerinde çatlaklar oluşmuş. Çevresindeki bahçe duvarlarının hali içler acısı. Erzurum’un merkezinde yer alan, her gün önünden yüzlerce insanın geçtiği bu tarihi mekanlar kendi haline bırakılmamalı, kaderine terk edilmemeli” diye konuşuyorlar. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.