Dolar 32,5389
Euro 34,8465
Altın 2.442,32
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 20°C
Çar 15°C
Per 14°C

ERZURUM TABYALARI’NIN KADERSİZLİĞİ!

ERZURUM TABYALARI’NIN KADERSİZLİĞİ!
23 Mayıs 2023 10:32 | Son Güncellenme: 23 Mayıs 2023 10:43

ÜLKE ve Erzurum tarihi açısından son derece önemli bir yere sahip olan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’nın bulunduğu alanın “hayvan otlağı” olarak kullanılması, bu olumsuzluğa da kimsenin müdahale etmemesi şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanıyor.

EN ÖNEMLİLERİ AZİZİYE VE MECİDİYE

Erzurum’da önemli yollara ve geçitlere hakim tepelere; Doğu’dan gelebilecek saldırılara karşı koymak niyetiyle stratejik amaçlı olarak kurulan 22 tabya olduğu biliniyor. Günümüzde çoğu tahrip edilen ve neredeyse yıkılan tabyalar içinde en bakımlı ve göze hoş görünenleri, kent merkezine yaklaşık 3 kilometre daha Doğu’da bulunan Topdağı’ndaki Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’dır.

İsimlerini dönemin Osmanlı Padişahları Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülmecid’den alan, halk arasında “93 harbi” olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşlarında büyük çarpışmalara sahne olan, günümüzde ise turistik amaçlı kullanılan bu tabyaların bakımsız ve ilgisiz halleri görenleri şaşkına çeviriyor.

TABYA DEĞİL SANKİ OTLAK

Yaz aylarında yörede hayvancılıkla uğraşan insanların otlak olarak kullandığı Aziziye ve Mecidiye Tabyası’nın bu haline seyirci kalınmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Girişinde ücret alınan Aziziye ve Mecidiye Tabyaları’nı hemen her gün  gerek özel araçları ve gerekse TUR otobüsleri ile çok sayıda insan gezmeye geliyor. Ne yazık ki bu büyük alanda insanların sosyal ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir küçük tesis bile yok. Neredeyse kaderine terk edilmiş bu alan hayvan otlağı haline gelmiş durumda. Hem ülke ve hem de Erzurum tarihi açısından son derece önemli olan bu tarihi mekana sahip çıkılmaması ve sorunlara seyirci kalınması ise daha vahim bir durum. İligili kurum neresi, Orman Bölge Müdürlüğü mü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’mü, her kimse göreve davet ediyoruz” dediler. erzhaber 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.