Dolar 32,5807
Euro 34,6753
Altın 2.521,32
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

HÜSEYİN AVNİ ULAŞ HATIRLANACAK MI

Birinci Meclis’in ateşli milletvekillerinden Hüseyin Avni Ulaş ile ilgili sosyal ağlarda yapılan çoğu hatalı paylaşımların önüne geçilmesi için geniş çaplı bir çalışma yapılması, o mümtaz şahsiyetin de bundan böyle adına yakışır şekilde anılması istendi.

HÜSEYİN AVNİ ULAŞ HATIRLANACAK MI
19 Şubat 2022 11:33 | Son Güncellenme: 19 Şubat 2022 11:34

ERZURUM‘u Birinci Meclis’te milletvekili olarak temsil eden ve yaptığı ateşli konuşmalarıyla  tarihte yerini alan Hüseyin Avni Ulaş ile ilgili internet ortamında yaşanan bilgi kirliliğine karşı mücadele başlatıldı.

Aslen Erzurum’un Kümbet Köyü’nden olan ve uzun yıllar Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü olarak görev yapan, devlet hizmetinde gösterdiği ciddiyet ve titizliği ile tanınan Ali Ataman, aynı zamanda uzaktan akrabası olan köylüsü Hüseyin Avni Ulaş’a sahip çıktı. Hüseyin Avni Ulaş ile ilgili olarak yaptığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşan Ataman, tarihi kişiliklerle ilgili yalan, yanlış bilgilerin, o insanlara saygı adına düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Ataman, “Aynı hassasiyeti ‘Ben Erzurumluyum’ diyen herkesin göstermesi gerekir” diye konuştu.

YANLIŞLIKLAR İNSANI İNCİTİYOR

Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisi olarak devlete yıllarca hizmet eden, emekli olduktan sonra işini özel bürosunda devam ettiren, fırsat buldukça da tarihi konularda araştırmalar yapan Ali Ataman, Hüseyin Avni Ulaş ile ilgili olarak sosyal ağlarda karşılaştığı hatalı ve yanlış bilgilerin kendisini incittiğini belirtti. 1887 yılında Palandöken İlçesi sınırları içinde bulunan Kümbet Köyü’nde doğan ve 23 Şubat 1948 yılında, 61 yaşındayken hayata veda eden Hüseyin Avni’nin mezarının İstanbul’da bulunduğunu hatırlatan Ali Ataman, bu konuda şunları söyledi:

O HALİS MUHLİS ERZURUMLU’DUR

“- Hal böyleyken, Hüseyin Avni Bey’in doğum yeri ile ilgili yalan, yanlış bilgilerin internet ortamında yer alması, her Erzurumlu ve Kümbet Köylü gibi, bizleri de yaralamaktadır. Rahmetli Ulaş, öz be öz Erzurum’un evladı, köylümüz ve akrabamızdır. Elimizde bulunan belgeler ve topladığımız bilgiler de bunun kanıtıdır. Gayya kuyusunu andıran internet ortamında hataları düzeltmek belki mümkün olmayabilir, ama yapacağımız doğru paylaşımlarla o yanlışların önüne geçebiliriz. Bu konuda hassasiyet gösteren insanları, en azından dünya çapında çok kişi tarafından tıklanan Wikipedia sitesine girerek doğru bilgileri o siteye eklemelerini, o bilgilerin geniş kitlelere ulaşması adına önemli görüyorum.”

MÜCADELELERLE DOLU BİR HAYAT

Hüseyin Avni Ulaş”ın ne Elazığ, ne Bingöl ve ne de bir başka il ile bir bağı bulunmadığını özellikle vurgulayan Ali Ataman, “Böylesine mümtaz bir kişiliğin başkaları tarafından sahiplenilmesi güzel gibi görünse de, bilgi kirliliği adına hoş karşılanmayacak bir durumdur. Bu konuda detaylı bir yazı kaleme alan, aynı köyden kardeşimiz Şair-Yazar Abdülnasır Kımışoğlu’nun da ifade ettiği gibi, çok çileli ve mücadele dolu bir ömür geçiren Hüseyin Avni Bey, hitabeti güçlü bir milletvekilimiizdir.  Erzurum’daki ilk eğitiminin ardından İstanbul’a giden, burada hukuk eğitimi alan ve 29 Kasım 1913 tarihinde stajını tamamlayarak avukatlık cübbesi giyen Hüseyin Avni Ulaş, yıllar içinde milletvekili, hukukçu, noter, subay, teğmen, üsteğmen olarak milletine, devletine hizmet etmiştir. Birinci Meclis’te Erzurum Milletvekili olarak bulunan ve yaptığı ateşli konuşmaları ile dikkat çeken Hüseyin Avni Bey’in Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e karşı olduğu yolunda ortaya atılan iddialar hezeyandan başka birşey değildir. Demokrat duruşu olan, tek adam rejimine karşı çıkan ve bugün bile ismi saygıyla anılan Hüseyin Avni Bey’i ölüm yıldönümünde böyle bir açıklama ile gündeme taşıyalım ve belki anılmasını sağlayalım istedik. İstanbul Kandilli Küçüksu’daki mezarının bakımsız halini biz hemşehrileri, bu değerli şahsiyete karşı bir vefasızlık olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyoruz. Hüseyin Avni Bey’in isminin bir mahalle ve okula verilmiş olması herkesi sevindirmiştir. Hüseyin Avni Bey adına bir abide yapılması ve her ölüm yıldönümünde anılması, hem vefa duygusunun gösterilmesi adına iyi olacak ve hem de sevenlerini mutlu edecektir” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.