Dolar 32,5555
Euro 34,8483
Altın 2.431,16
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 21°C

ERZURUM İNSANININ SAĞDUYUSU BİR BÜYÜK OYUNU BOZDU!

ERZURUM İNSANININ SAĞDUYUSU BİR BÜYÜK OYUNU BOZDU!
8 Mayıs 2023 14:24 | Son Güncellenme: 8 Mayıs 2023 14:30

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da yapmak istedi, ancak bir grup insanın taş atarak, taşkınlık çıkartarak engellediği mitingin yankıları sürüyor.

Yazımın başında şunu söylemeliyim ki, Erzurum insanı, çok çok önemli bir olayı, bir tuzağı, bir toplumsal hareketin fişeğinin ateşlenmesini sağduyulu duruşuyla, kararlılığıyla engellemiş, oyuna gelmemiştir.

*

Olayların başladığı andan sakinleniş zamanına kadar yaşanan gelişmelerin seyrine bakıldığında, işin vehameti ve tehlikenin boyutu kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Kimsenin kabullenmediği, hep karşı tarafı suçladığı, neredeyse tüm televizyon haberlerinin birinci sırasına oturan, tartışma programlarının seyrini değiştiren bu önemli olay, hiç de hafife alınacak ve geçiştirilecek sıradan bir olay değildi.

*

Şöyle ki; Havuzbaşı Kent Meydanı’na, Ekrem İmamoğlu’nu dinlemeye gelen insanlar, taş yağmuruna misliyle karşılık verebilir, ardından şehrin sokaklarına yayılarak taşkınlık yapabilir, dolayısıyla bir büyük toplumsal olayın; yıllar önce Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da yaşanan acı örneklerinde olduğu gibi, tetiklenmesine yol açabilirlerdi!

*

Havuzbaşı Kent Meydanı’nda yaşananların bir provokatif eylem olduğu konusunda herkes neredeyse hemfikir.

İstendi ki, millet cinnet geçirsin, insanlar biri birine girsin ve Erzurum savaş yerine dönsün!

*

Çok şükür böyle olmadı ve böylesine bir büyük tuzağa Erzurum insanı düşmedi, oyuna gelmedi, sükunetini korumayı başardı.

Oyuna gelmeyen, tuzağa düşmeyen asil ve asaletli bir duruş sergileyerek takdirin en büyüğünü hak insanımızı yürekten kutluyorum.

*

İşin yorum faslına gelince…

Yaşananlara; azgınlığa, otobüsün camlarını, insanların kafasını yaran taş sağanağına yüzeysel baktığınızda, “ne ayıp” diyor, “Erzurum’a (bizim attığımız başlıkta olduğu gibi) yakışmadı” diyebiliyorsunuz.

Bu anlamda sosyal medya yorumlarında da Erzurum’un ayıp ettiğini, hiç de yakışık işler yapmadığını söyleyenlerin sayısının hayli fazla olduğunu herkes gibi biz de görüyoruz.

*

Evet!

Bu saldırganlık, bu azgınlık ve taşkınlık medeni hiçbir şehre, hiçbir insana, dolayısıyla Erzurum’a da, Erzurumlu’ya da yakışmaz; yakışmadığı da zaten ortada.

Ancak dönüp bir de işin iç yüzüne baktığınızda ve yapılanları anlamaya çalıştığınızda, Erzurum insanın değil ayıplı bir iş yapmak; son derece asil, Dadaş’a yakışır, kararlı ve sağduyulu duruş sergileyerek bir büyük provokasyonu nasıl engellediğini ve çirkin oyunun bir parçası olmadığını görüyor, göğsünüzü kabartıyor, bu şehirle övünüyor, gurur duyuyorsunuz.

*

Olaylardan sonra yapılan açıklamalar var.

Ak Parti İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Erzurum İl Başkanlığı kamuoyunu yanıltıcı bilgiler paylaşılmaktadır” diyerek rakiplerini suçluyor.

MHP İl Başkanı Adem Yurdagül, yaptığı açıklamada olaylara karışanların MHP ve Ülkü Ocakları ile bir ilgilerinin olmadığını söylüyor.

Yine Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz da, “Yaşanan olaylara ne partimizin, ne de Alperen Ocaklarımız’ın hiçbir mensubu dahil olmamıştır” diyor.

*

Buna karşın CHP İl Başkanı Suat Dülger de, “AKP yetkililerinin ‘Yasal izin yoktu’ gibi çarpıtılmış açıklamaları tamamen geçersizdir” diyerek iddialara karşı çıkıyor.

*

Bence Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in onlarca belediye otobüsünü toplantı alanında sergilemeye çalışması, hiç şüphesiz o gün gerginliğin yaşanacağının habercisi olmuş, akşama doğru da olaylar patlak vermiştir.

*

Bu olayın karanlıkta kalmış yüzünün mutlaka aydınlatılması, böylesi provokatif oyunu tezgahlayanların ortaya çıkartılması ve suçluların adalete teslim edilmesi gerekiyor.

Son söz olarak, oyuna gelmeyen, taşkınlık yapmayan, saldırılara karşılık vermeyerek sükunetini koruyan ve bir büyük duruş sergileyen insanımızı tekrar tekrar gönülden kutluyorum.

Ne mutlu bize, ne mutlu “Erzurumlu’yum” diyene.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.