Dolar 32,5336
Euro 34,7579
Altın 2.488,21
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 19°C
Az Bulutlu
Erzurum
19°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ERZURUM SİYASETİNE GENEL BİR BAKIŞ

ERZURUM SİYASETİNE GENEL BİR BAKIŞ
29 Mart 2023 07:21 | Son Güncellenme: 29 Mart 2023 09:23

SİYASETTE hararetin giderek arttığı günleri yaşıyoruz.

Bir yandan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kurulan ortaklıklar ve yapılan değerlendirmeler, bir yandan milletvekili aday adaylarının çalışmaları vatandaş tarafından dikkatle izleniyor.

Erzurum’un 14 Mayıs Seçimleri’nde 6 milletvekili çıkartacağı hepimizin malumu!

Aslında “6’yı 5 olarak düşünmek mi lazım” demekten insan alamıyor kendini!

Çünkü HADEP’in Erzurum’dan bir milletvekili çıkartacağına “kesin” gözüyle bakanların sayısı hiç de az değil.

Böyle düşünüldüğünde, HADEP’in dışında kalan partiler 5 milletvekilliği için mücadele verecek.

*

HADEP’in milletvekili çıkartamaması, Erzurum’un Güney ilçelerindeki mevcut oyları toparlayacak güçlü adayların seçim meydanlarına sürülmesi ve “demokratik bir yarış” başlatılmasıyla ancak mümkün olabilir.

Tabi oylarını “çok bilinçli” şekilde kullanmayı iyi bilen HADEP seçmeni, başka partilerin Kürt kökenli adaylarına ne kadar sıcak bakar bunu da zaman gösterecek.

*

Milletvekili seçimi konusunda siyasi partiler ne yapacak, nasıl bir yol izleyecek, tam belli değil!

Yarın bir gün ittifakların hangi şartlar dahilinde kurulduğu kamuoyu ile paylaşılacak.

ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇMEK ÜZERE

Yaşananlara bakarak bir yorum yapmak gerekirse, mevcutlar içinde Ak Parti, rakiplerine oranla Erzurum’da hayli mesafe almış durumda.

Toplamda 126 aday adayının başvurduğu, sonra bir kısmının şu ya da bu nedenle elendiği ve sayının 88’e düştüğü Ak Parti’de çok ciddi ve planlı çalışmaların yapıldığını görmemesi için insanın kör olması gerekir.

*

İl Başkanlığı’na getirilen Av. İbrahim Küçükoğlu, gördüğüm kadarıyla işi şansa bırakmak istemiyor.

Bunu, kilit noktalara yerleştirdiği işinin uzmanı insanlara bakarak da söylemek mümkün.

Şurası gerçek ki, bu seçimde internet haberciliği ve sosyal medya tanıtımları büyük rol oynayacak.

*

Benim nazarında Erzurum’un grafik-tasarım alanında “en becerikli” ismi olan Muhammet Karaca’nın Ak Parti’de İl Tanıtım ve Medya Başkanlığı’na getirilmesi bunun çarpıcı bir göstergesi.

Yani Ak Parti işin bilincinde olduğunu her haliyle gösteriyor.

*

Seçimin iddialı partilerinin ve aday adaylarının daha esamisinin okunmadığı bir ortamda “atı alan neredeyse Üsküdar’ı geçmek üzere!”

Tabi Ak Parti il yönetiminin elini, aday adaylarının bolluğu da fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Aralarında hem kariyer anlamında farklı ve hem de maddi anlamda güçlü aday adaylarının çok olduğu bir partiyle yarışmak ne derece mümkün olabilir?

*

Hele başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer ”tüm”  ilçe belediyelerinin gücünü de göz önüne getirdiğinizde “zamanı boşa harcayan” muhalefetin işinin hiç de kolay olmadığı kendiliğinden ortaya çıkar.

Geçen seçimlerde Erzurum’da her 10 kişiden 7’sinin oyunu alan Ak Parti’nin eski gücünde olmadığı ortada.

Bundan olsa gerek ki, parti içinde bir seferberlik başlatılmış durumda.

MHP’DE PİRİMOĞLU FAKTÖRÜ

Cumhur İttifakı’nın diğer önemli bileşeni MHP’de “eski kurtlar”ın birer birer ortaya çıkması ilgiyle karşılanıyor.

Henüz net bir açıklama yok ama MHP büyük ihtimal kendi logosuyla seçime girecek.

*

Hemen her seçimde Erzurum’dan bir milletvekili “banko” çıkartan MHP, yine kendi “kemikleşmiş” seçmeninden alacağı oylarla aynı geleneği sürdürebilir.

*

MHP’de en çok listenin nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

Bir yanda Genel Başkan Yardımcısı sıfatıyla Prof. Dr. Kâmil Aydın, öte yandan yıllar sonra yuvaya dönen Haluk Pirimoğlu ve Payton Nuri olarak kamuoyunun yakından tanıdığı Nurettin Taşçı, MHP’nin listesine renk katacak isimler.

*

Burada akla hiç şüphesiz “MHP’de listenin ilk sırasında kim yer alır?” sorusu geliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yakın diyaloğu bilinen Haluk Pirimoğlu’na listenin birinci sırasını layık görenlerin sayısı hiç de az değil.

Bu nedenle Haluk Pirimoğlu, kaybedilmesi kuvvetle muhtemel bir alt sırayı artık yaşından dolayı “son şansını” kullandığı için kabul etmez diye düşünüyorum.

Listeler tanzim edilirken, MHP kurmaylarının imdadına yine Mersin yetişecek, Oktay Öztürk örneğinde olduğu gibi Prof. Dr. Kâmil Aydın’a da Erzurum dışında bir yer illa ki, bulunacaktır diye düşünüyorum.

MİLLET İTTİFAKI UMUTSUZ VAKA!

Millet İttifakı’na gelince; “umutsuz bir vaka” olarak görülen bu cenahta herkes “odunumun parası” diye tutturmuş gidiyor.

Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin nasıl bir yol izleyeceği, “yumurtanın gelip kapıya dayandığı” şu günlerde henüz net olarak açıklığa kavuşmuş değil.

Oysa bugüne kadar sayısız toplantılar yapan 6 Parti’nin kurmay takımı, izlenilecek yolu ve yöntemi önceden belirlemiş ve çalışmalara çoktan başlamış olmalıydı.

İYİ PARTİ’DE SON DURUM

Erzurum’da henüz tam açıklanmamakta birlikte İYİ Parti tek olarak seçime girecek.

Parti çevrelerinden gelen haberler bunu gösteriyor.

İYİ Parti’nin listesinde ilk sıraya Genel Başkan Danışmanı Zekai Kaya’nın yerleştirilmesine “kesin” gözüyle bakılıyor.

İkinci sıraya ise bu partide “herkes talip.”

*

Erzurum’da İYİ Parti’nin ikinci sırasına kadın aday adaylarından birisinin yerleştirileceği öteden beri konuşulan bir konu.

Bu sıra için en çok isteki isim Eczacı Canan Uçar.

Refah Partisi Genel Başkanlığı yapan Atatürk Üniversitesi menşeli Prof. Dr. Mustafa Kamalak’ın kızı Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Kamalak da yabana atılacak isimlerden değil.

Görevde olduğu sürece gayretli çalışmaları ile göz dolduran Kadın Kolları Başkanı Esra Akpınar’a da listede yer verilerek “vefa borcu” ödenebilir.

*

Şayet ikinci sıraya bir kadın aday yerleştirilmez ise, bu katın taliplisinin çok fazla olduğunu az önce belirtmeye çalıştım.

Prof. Dr. İsak Kotcioğlu, ya da Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iz bırakan ismi Fevzi Budak, yine Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuğrul Şam ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı olarak renkli kişiliği ile şehrin hafızasında derin izler bırakan Necati Güllü’nün oğlu Türker Güllülü İYİ Parti listesinde kendilerine yer arayan isimler.

ASIL ÖNEMLİSİ SEÇİM DEĞİL Mİ?

Tabi iş listeleri tanzim etmekle bitmiyor.

Sıra seçime geldiğinde, maça neredeyse 1-0 yenik başlayan, henüz milletvekili seçiminde bir ittifak kurma becerisi bile gösteremeyen 6’lı masa bileşenlerinin başarılı olabilmeleri için çok değil çok çok fazla çalışmaları, sosyal medyayı iyi kullanmaları, kendilerini anlatacak tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeleri ve pek tabi ki, adaylarını isabetli isimlerden oluşturmalarıyla ancak mümkün olabilir.

Aksi taktirde “hezimet”in yaşanması kaçınılmaz olur.

VAHİT BİNGÖL FAKTÖRÜ

Burada bir paragraf DEVA Aday Adayı Vahit Bingöl’e açmazsak kendisine haksızlık etmiş oluruz.

Anavatan Partisinin iktidar yıllarında İl Başkanı olarak Erzurum’a önemli hizmetleri dokunan, ara verdiği siyasete DEVA Partisi Kurucu İl Başkanı olarak geri dönen, geri döner dönmez de yaptığı atılımlarla performansından hiçbir şey kaybetmediği gözlenen Vahit Bingöl’e Millet İttifakı’nın Erzurum’da “güçlü ve sürükleyici ismi” olarak bakılıyor.

*

Cumhuriyet Halk Partisi’ne gelince…

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Adayı olmasıyla birlikte yıldızı giderek parlayan CHP’nin Erzurum’da tek başına seçime girmesi halinde milletvekili çıkartamayacağı ayan beyan ortada.

CHP’nin bu nedenle ittifakın içinde yer alması kaçınılmaz bir zorunluluk olarak görülüyor.

“Benim, senin” mücadelesiyle zaman kaybeden ittifak ortaklarına, “lak lak ile geçen leyleğin ömrü” hikâyesini hatırlatmak isterim.

Tabi bir de cırcır böceği ile karıncanın hikayesi var.

*

Burada bir paragraf da Büyük Birlik Partisi için açmak lazım.

Kendi logosu ve adayları ile seçime girecek olan, başta Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü yapan Prof. Dr. Şafak Çomaklı’yı ve daha birçok yeni ismi partisine kazandıran İl Başkanı Ahmet Eşref Yılmaz’ın gayretlerini görmemek haksızlık olur.

Büyük Birlik Partisi bu seçimde ittifaklardan kaynaklanan kızgınlıklar nedeniyle yaşanan kopuşların ikinci adresi olabilir.

*

Muhalefetin biri birlerine “bencilce” yaklaştığı, “en çok milletvekili ben çıkartayım” mücadelesini içten içe verdiği son derece önemli bir seçime doludizgin gidiyoruz.

Bakalım işin sonu nereye varacak?

Şunun şurasında seçime 45 gün kaldı.

14 Mayıs akşamı takke düşecek, kel görünecek!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.