Dolar 34,0848
Euro 37,6688
Altın 2.741,37
BİST 9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 26°C
Az Bulutlu
Erzurum
26°C
Az Bulutlu
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 26°C
Cum 26°C

KANUNİ ERZURUM’A ÖZEL OLARAK GELMEDİ!

KANUNİ ERZURUM’A ÖZEL OLARAK GELMEDİ!
8 Eylül 2016 12:56

01-vedat

ERZURUM Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanuni Sultan Süleyman’ın Erzurum’a gelişinin 482 yılı nedeniyle yapılan kutlamalar sonrasında başlayan tartışmalara, Erzurumlu Vedat Tokatlı da dahil oldu.

İşletmeci-Muhasebeci olmasına rağmen, tarihe olan özel ilgisi nedeniyle, konuyla alakalı çok sayıda yayın ve kitap okuduğunu kaydeden Vedat Tokatlı, “Kanuni 482 yıl önce özel olarak Erzurum’a gelmemiş, Erzurum’dan geçmiştir” diyerek, “Kanuni Erzurum’un banisiydi” tarafında olanlara, erzurumdanhaberler.com aracılığıyla gönderme yaptı.

Halen Bursa’da yaşayan Vedat Tokatlı’nın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

“- Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, Kanuni Sultan Süleyman’ın Erzurum’a gelişinin 482 yılı nedeniyle düzenlediği etkinliği biz de buralardan gözlemledik.

Tarihi olayların hatırlanması, anılması güzel ama yaşanmışlık değiştirilmeden.

Konu bizden ziyade tarihçileri ilgilendirmektedir.

Ancak biz de bildiklerimizi aktaralım istedik;
1- Kanuni Sultan Süleyman özellikle Erzuruma gelmemiş, 1534 yılında ‘IRAKAYN SEFERİ’ne giderken Erzurum’dan geçmiştir.
2- O tarihlerde Erzurum Bayburt livasına bağlı bir yerleşim yeridir.(haritası bende mevcuttur) Zira ardarda gelen;Moğol, Timur ve şia akınları şehri harebeye çevirmiştir.
3- Erzurum en ihtişamlı günlerini Selçuklular (Saltukoğulları) ve İlhanlılar döneminde yaşamıştır. 17 ve 18 yüzyıllarda da iktisadi yönden parlak bir süreç geçirmiştir. (Ayrıntısı Evliya Çelebi seyahatnamesinde vardır)
4- Kanuni’nin Erzurum’dan geçişini tarihçi Yılmaz Öztuna 14 ciltlik Büyük Türkiye tarihinde şöyle yazmaktadır:

“-Kanuni, Erzurum önlerine geldiğinde, Selçuklu’nun bu muhteşem şehrinde in, cin at oynuyordu.

Şia akınları nedeniyle şehir halkı Anadolu’nun içlerine göç etmiş, şehirde kimse kalmamıştı. Sultan, ordu içinden istihkam birliğini Erzurum’da bırakarak; (Ben dönünceye kadar imar çalışması yapın) diye emir verdi.
Zaferle dönen padişah, Tebriz’de yaşayan Sünni Müslüman Türkmenler’i yanında getirerek, Erzurum’a yerleştirdi.”

Yaşayan halkı başka yerlere göçen, binaları yakılıp, yıkılan Erzurum, o yıllarda şehirden çok bir Anadolu kasabası görünümündeydi ve Bayburt’a bağlı bir ilçeydi.

Osmanlı yönetimi tarafından tutulan tahrir defterlerinde yeralan bir haritada, Erzurum’un Bayburt’a bağlı bir ilçe olduğu görülmekte, gösterilmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse; Kanuni, özel olarak Erzurum’a gelmemiş, çıktığı bir sefer nedeniyle yolu üzerinde bulunan Erzurum’dan geçmiştir.

Bu konuda kesin hüküm verenlerin, ellerinde varsa tarihi vesika ve delilleri orta yere koymaları gerekir.”

YORUMLAR

  1. cahit haşıloğlu dedi ki:

    böyle bir kompleksimizin olmadığını,
    22. y.y. da yaşamışlığımız.
    geri zekalımı zannetti birileri. Açıklama gereği duyuyorlar.