Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 19°C

SAHİPSİZ ERZURUM’A YENİ VALİ GELİYOR

SAHİPSİZ ERZURUM’A YENİ VALİ GELİYOR
12 Ağustos 2023 16:18

BEKLENEN valiler kararnamesi geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı, Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

*

Erzurum’un yeni Valisi artık Mustafa Çiftçi!

*

Allah her iki tarafa da, hem kendisine ve hem de Erzurum’a, dolayısıyla biz ahaliye hayırlı etsin.

*

Kararnamenin yayınlanması ile birlikte çok sayıda haber biri birini kovaladı.

*

Yeni Vali Çiftçi’nin eskiyen yıllarda Tekman Kaymakamı olarak görev yaptığını o haberlerden öğrendim.

Sadece Tekman Kaymakamlığı ayrıntısını değil; sayın Vali’nin 4 fakülte ve bir meslek yüksek okulu diplomasının yanı sıra iki de yüksek lisans diploması sahibi olduğu bilgisine de yine benzer haberler sayesinde ulaştım.

*

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitiren Mustafa Çiftçi, neredeyse çeyrek yüz yıldan beri kamu yönetiminde, hayatın içinde…

Kaymakamlıklar, valilik, TBMM’de özel kalem müdürlüğü ve dahası…

*

Bu görevler içinde sayın Çiftçi’nin en çok da Tekman Kaymakamlığı yapmış olmasını önemsedim.

*

Demek ki gelen Vali, Erzurum’a yabancı birisi değil.

*

Memleketin soğuğunu, ayazını yemenin ne demek olduğunu bilen, caddesinde, belki sokaklarında dolaşma bahtiyarlığına erişmiş sayın Çiftçi’nin mevcut altyapı birikimini bu açıdan baktığımda “büyük bir şans” olarak gördüm.

*

İnşallah sayın Vali de, çağların ötesine taşan tarihi geçmişe sahip, kadim bir kültür mirasının üstünde oturan Erzurum’un önemini bilen birisi olarak, bu atamadan mutluluk duymuştur!

*

Şimdi aynı mutluluğu ve hatta çok daha fazlasını biz de duymak istiyoruz.

*

Biyografisine 7 diploma sığdırmış, 25 yıllık devlet adamlığı tecrübesine sahip bir yönetici olarak sayın Çiftçi’nin bu mutluğu ve bu sevinci bizlere vereceğine, durağan hale gelen ve hatta hiç kımıldamayan heyecanımızı ateşleyeceğine gönülden inanmak istiyorum.

*

Son yıllarda yönetim beceriksizliği, zafiyeti ve temsil gücünün yetersizliğinden dolayı hem sosyal ve hem de ekonomik yönden gerileyen, eriyen ve takatten kesilen…

Bir zamanlar “Doğu’nun Paris’i” diye anılırken, sıradan ve hantal bir Anadolu kasabası haline gelen/getirilen…

Yakın geçmişe kadar bölgesinin rakipsiz merkezi konumundayken, şimdilerde “ilçeden dönme” illerin bile gerisine düşen bu şehrin; tarihi, kültürü, donanımlı insan varlığı ile düştüğü duruma acıyarak, içi sızlayarak tanıklık eden birisi olarak kendimi son derece üzgün, “kentimi de aynı derecede sahipsiz” görüyorum.

*

Çok özetle bir durum tespiti yaptığım beyin ve sermaye göçünün fena hırpaladığı ve örselediği bir şehre, bir değil, iki değil tam 7 diplomalı bir yönetici olarak geliyorsunuz.

*

Her biri sahip olduğu insanlara ayrıcalık ve farklılık katan, sizde ise tümü toplanan ve bir bütün, bir güç. Bir potansiyel oluşturan diplomalar, eğitime ne kadar önem verdiğinizin güzel bir göstergesi.

*

Bugün paçalarından koyu cehaletin aktığı, eğitimde başarı grafiğinin sanal yöntem ve doğru olmayan uygulamalarla yüksek gösterildiği, hemen her alanda dün ile kıyaslanmayacak derecede kokuşmuşluğun arttığı, insan profilinin giderek değiştiği ve çirkinleştiği, Dadaşlık kavramının içinin boşaltıldığı, yiğitliği, mertliği, dostluğu, arkadaşlığı, vatan sevgisini sembolize eden bu kavramın bilinçli şekilde dejenere edildiği bir şehirde yaşayan, yaşamanın ötesinde kendini kahreden bir Erzurumlu olarak size yeni görevinizde üstün başarı diliyorum.

*

Son yıllarda Erzurum’a valiler geldi, valiler gitti.

Ancak değişen birşey olmadı ve hatta şehir dününü sürekli arar hale geldi.

*

Valiler kararnamesi yayınlandığı gün Sözcü TV’de, bir zamanlar aynı kurum (Hürriyet) çatısı altında (O Ankara’da, ben Erzurum’da) çalıştığımız tecrübeli gazeteci Saygı ağabeyinin (Öztürk) size yönelik “devlet adamıdır” sözü beni hayli mutlu etti, içimi rahatlattı.

*

Çünkü Erzurum, hedefine hizmeti değil siyaseti koyan ve devlet adamı kimliğinden uzakta görüntü veren, dolayısıyla parti il başkanı gibi hareket eden, üstelik bunu da “övünç kaynağı” olarak gören valilerin elinde oyuncak olmuştu, umarım o karanlık sayfalar bir daha açılmamak üzere kapanır.

*

Gözünüzü asla korkutmak istemem ama bilesiniz ki, işiniz zor!

*

İşinizin zorluğunun neden kaynaklandığını; ekibinizi, personelinizi ve çalışma arkadaşlarınızı tanıdığınızda, yoğurt yeme biçimlerine baktığınızda çok daha iyi anlayacağınızdan eminim.

*

Sansürün dik alasının uygulandığı, mobbing yıldırmacasının koridorlarında bir yılan kıvraklığında ve sinsice dolaştığı, kimsenin sorumluluk almak istemediği ve günü kurtarmanın hesaplarının yapıldığı Erzurum Valiliği’ne gerçek kimliğini kazandırmanızı yürekten diliyor, size kolaylıklar ve üstün başarı temenni ediyorum.

Saygılarımla.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.