Dolar 32,5709
Euro 34,9658
Altın 2.445,80
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 21°C

ERZURUM’DA SAHNE ÇOK KALABALIK

ERZURUM’DA SAHNE ÇOK KALABALIK
10 Ağustos 2022 18:50 | Son Güncellenme: 10 Ağustos 2022 18:59

BU yıl sonuna doğru bir erken seçim olur mu bilinmez ama 2023’de dananın kuyruğunun kopacağı kesin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhtemel itiraz ve eleştirilerin önünü kesmek için, seçimleri bir ay öne çekeceğine dair Ankara kulislerinde yapılan değerlendirmeler bizim de kulağımıza geliyor.

Seçimler ister zamanında, ister bir ay ya da birkaç ay öncesinde yapılsın; sonuçta 2023’de -ertelenmeyi ve ötelenmeyi gerektirecek çok büyük bir olay olmadığı taktirde- sandık orta yere konacak.

*

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı henüz belli değil.

*

Hemen herkesin cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandığı şu günlerde ben, milletvekilliği seçimleri ile ilgili Erzurum ölçekli bir değerlendirme yapmak niyetiyle oturdum bilgisayarın başına.

*

Erzurum’un hali hazırda 6 milletvekili var.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) illerin kaç milletvekili çıkartacağını açıkladığı için, dağılım açısından bir sürpriz durum söz konusu olmayacak.

*

Bilindiği gibi 6 milletvekilinin 4’ü Ak Parti’de, biri MHP’de, biri de İYİ Parti’de.

Tabi bugün böyle.

Yarınlarda yapılacak ilk seçimde farklı bir tablonun ortaya çıkması kuvvetle muhtemel gözüküyor.

*

Seçim kanununda yapılan değişiklik sonrasında, baraj sorunu yaşaması kaçınılmaz olan siyasi partilerin arayış içine girdiği herkesin malumu.

*

Seçime Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, DEVA ve HADEP kendi logolarıyla girecek.

MHP’nin bu konudaki tavrı henüz netleşmiş değil.

MHP’ de “Cumhurbaşkanlığı’nda ortak, Parlamento’da ayrı” formülü üzerinde durulduğu, ancak kesin bir karara varılmadığı söyleniyor.

Önümüzdeki ay Erzurum’a geleceği açıklanan MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin bu konuda önemli açıklamalar yapması beklenebilir.

*

Diğer partilerin ne tür bir eylem planı içinde olacağının bilinmediği bir ortamda 6 milletvekilinin nasıl dağılacağını tahmin etmeye kalkışmak, en yalın şekliyle doğmamış çocuğa don biçmeye benzer.

Her ne kadar seçim tarihi belli olmasa da, siyaset kazanının giderek fokurdamaya başladığını, dolayısıyla milletvekili adaylığına göz kırpanların sayısının giderek arttığını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

*

Son 20 yılda yapılan seçimlerde Ak Parti, aday adaylığı konusunda en çok ilgi gören parti oldu. Öyle ki, hemen her seçim öncesinde diğer partiler aday bulmakta bile ciddi zorluklar yaşadılar.

*

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden dönemin Ak Parti Milletvekili Muhyettin Aksak’ın, elde ettikleri bir seçim zaferi sonrasında söylediği “Bizim partide seçilmek değil, aday olmak zordur” sözleri, önemli bir gerçeğin ifadesi olarak belleklerdeki yerini koruyor.

*

Tabi o günden bugüne hayli zaman geçti, köprülerin altından çok sular aktı.

Görünen o ki, bu seçim Erzurum’da hiçbir parti açısından “çantada keklik” değil.

Ak Parti, MHP ve İYİ Parti dışında HADEP’in de, DEVA’nın da ve hatta oluşması muhtemel yeni bir ittifakın da pastadan pay kapma yarışına gireceği şimdiden belli olmuş durumda.

Bu arada CHP’yi de unutmamak gerek.

*

Erzurum’da son 7-8 seçimde esamesi pek okunmayan CHP, bu defa şeytanın bacağını kırmaya kararlı gözüküyor.

Bu kanıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son Erzurum gezisinde, kalabalıkların içinde bazı ilginç simaların varlığına bakarak da varmak mümkün.

*

Aday adaylığı konusunda başlayacak yarışın ilk adresi yine Ak Parti olur.

Yıllar sonra bu defa Ak Parti dışında kalan partiler de aday adaylarının ilgi alanına fazlasıyla girecek gibi duruyor.

*

Başta üniversiteler olmak üzere iş dünyasından, sağlık sektöründen ve hukukçulardan birçok insan nabız yokluyor.

*

Başvuru döneminde “hekim” ağırlıklı, doçent ya da profesör titrine sahip bazı isimlerin aday adaylığını açıklaması, kimseye sürpriz gelmemeli.

İş dünyasından da kerameti kendinden menkul bazı isimlerin “tilki kurnazlığı” ile hareket ettikleri net olarak gözleniyor.

*

Partilerin “potansiyel aday” konumunda olan il başkanlarını da unutmamak gerek.

*

Ak Parti, mevcut belediye ya da il veya ilçe başkanlarına adaylık konusunda “yeşil ışık” yakarsa eğer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ya da Ak Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz veya her ikisi birden “yarışta biz de varız” diyebilirler.

Her iki başkana  böyle bir imkan tanınması, Ak Parti’nin “kadrolu vekilleri”nin iştahını kaçırtmaya yeter.

*

Hazır söz Ak Parti’den açılmışken, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı da hevesliler arasında saymak gerekir diye düşünüyorum.

*

Diğer isimlere gelince!..

Önceki yerel seçimlerde MHP’den Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak kamuoyuna tanıtılan, sonrasında aday gösterilmeyen Prof. Dr. Serdar Sevimli ne yapar mesela?

Yine, Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü seçiminde yakaladığı önemli başarının sahibi ve mağduru Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım aday olarak ortaya çıkar mı?

Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın donanımlı, deneyimli ve sevimli yüzü Prof. Dr. Hüseyin Şenocak’a Erzincan’dan hangi parti çengel atar?

Ya da Erzincan doğumlu olmasına rağmen Erzurum sevgisiyle de bilinen Şenocak hoca, siyasete girmesi halinde tercihini bu taraftan yana kullanabilir mi?

Bir süre önce emekli olan ve adresi belli olsun diye gidip CHP’ye üye olan Prof. Dr. Erol Çakmak adaylık konusunda ne düşünür?

Önceki seçimlerden birisinde MHP’den aday olan Üroloji Uzmanı Dr. Rahmi Özkurt’un da yarış için hazırlık yaptığı söyleniyor. Özkurt’un bu sefer tercihi hangi parti olur?

Yerel seçimlerde Palandöken Belediyesi’ne İYİ Parti’den talip olan ve küçümsenmeyecek çoklukta oy toplayan Eczacı Canan Uçar, siyaset sahnesinin önemli bir figürü olarak “ben buradayım ve varım” demeye hazırlanıyor gibi.

Bir süre önce İYİ Parti’ye katılan Saadet Partisi’nde Genel Başkanlık yapan Mustafa Kamalak’ın kızı Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Kamalak da adaylık yarışına girecek isimler arasında göze çarpıyor.

*

Erzurum’da ana muhalefetin temsilcisi konumunda olan İYİ Parti’den ilerleyen aylarda çok farklı, dengeleri değiştirecek isimlerin de aday olarak ortaya çıkma ihtimali kimi insana pek de sürpriz gelmeyebilir.

*

Bu kadar isme bir de “siyaset heveslisi bürokratlar” ile mevcut milletvekilleri eklendiğinde, Erzurum’u renkli ve hareketli bir seçim dönemininin beklediği söylenebilir.

*

Topu topu 6 vekil için sürecek kıyasıya mücadelede bu defa partiler kadar adayların kimliği, kişiliği, Erzurumlu olup-olmadığı ve vaadleri de önem kazanacağa benziyor.

Umarım öyle olur ve umarım bu seçimlerde de tanımadığımız, bilmediğimiz veya tanıdığımızı sanıp yanıldığımız isimlere oy vermeye zorlanmayız.

Artık millet “hay elim kırılsaydı” demekten usandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.