Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 17°C
Az Bulutlu
Erzurum
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 24°C

ÇİFTE MİNARELER’DE TARİHİ KAZIMIŞLAR!

ÇİFTE MİNARELER’DE TARİHİ KAZIMIŞLAR!
21 Eylül 2016 15:11 | Son Güncellenme: 21 Eylül 2016 15:26

03-kaz02-oda

ERZURUM‘un en önemli eserlerinden olan ve uzunca bir zaman restore edildikten sonra, ziyaretçi trafiğine açılan Çifte Minareli Medrese’de skandal sayılabilecek bir ayıp ortaya çıktı. Medresenin avlusunda, sağ taraftaki kemerlerden birisinin altına ustalıkla yerleştirilen insan yüzü figürünün, restorasyon çalışmaları sırasında kazınarak, yok edilmeye çalışıldığı anlaşıldı.

Bu büyük ayıp, Erzurum kültürü ve tarihi üzerinde önemli çalışmaları bulunan, Tarihçi-Yazar Muzaffer Taşyürek’in gözünden kaçmadı.

İlhanlılar zamanından kalma eserde yeralan insan yüzü motifinin, ustalıkla bir kemerin altına yerleştirildiğini, çoğu kimsenin baksa dahi bu motifi farkedemeyeceğini belirten Taşyürek Hoca, “O figürün yerini bilen bilir, anlayan anlar. Kaldı ki, çoğu insan böyle bir figürün varlığından haberdar bile değildir. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra, merakla medreseyi gezerken, o figürün kazındığını farkettim. Doğrusunu söylemek gerekirse, gözlerime inanamadım. Yani böylesi önemli bir figür, böylesi önemli bir çalışma niye yokedilmek istensin, anlamak mümkün değil! Ne yazık ki, bizde, bu tür çalışmalardan sonra, ortaya böylesi olumsuzluklar sıkça çıkıyor. Bu da, restorasyon konusunda çok uzman ekiplerimizin olmadığı gerçeğini ortaya koyuyor” dedi.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde erzurumdanhaberler.com olarak gündeme getirdiğimiz, “Çifte Minareli Medrese’nin odalarının kapısı neden kapalı tutuluyor?” sorusuna yetkililer, kapıları açarak cevap verdiler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.