Dolar 32,3393
Euro 35,1244
Altın 2.238,69
BİST 8.773,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 4°C
Az Bulutlu
Erzurum
4°C
Az Bulutlu
Çar 4°C
Per 4°C
Cum 2°C
Cts 5°C

ETÜ’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ!

ETÜ’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ!
4 Aralık 2022 19:23 | Son Güncellenme: 4 Aralık 2022 20:11

KURULUŞ kararnamesinin yayınlandığı gün şehirde olumlu bir hava esmiş, Atatürk Üniversitesinden sonra başka bir yüksek eğitim kurumuna daha Erzurum’un kavuşacak olması şehirde heyecanla karşılanmıştı.

***

Her iki üniversite sayesinde Erzurum da, tıpkı Eskişehir gibi öğrenci kenti olacak, güçlü bir üniversitenin tecrübesinden yararlanılacak, teknik bilimler alanında ihtisaslaşma sağlanacak ve kısa zamanda başarı basamakları birer birer çıkılacaktı. Beklenti bu yöndeydi!

Kurulacağı yer konusunda o günlerde başlayan tartışmalar, kurulduktan sonra da uzun süre devam etti.

ETÜ’den beklentiler büyük olsa da; Atatürk Üniversitesinden bilim insanlarını transfer etmekten, biri birine benzer fakülteleri açmaktan öteye gidemedi ve yeni üniversite aynı kararnameyle kurulan akranlarının çok gerisinde kaldı.

***

Günümüzde teknik alanlar sayıldığında akla ilk mühendislikler, mimarlıklar gelirken; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Kurucu Rektör olarak Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın atanması, çoğu insana dudak büktürdü.

Tartışmalı rektör atamasından sonra, üniversitenin konuşlanacağı yer noktasında  da hem ziraat bilimcilerin ve hem de “üniversite ile şehir iç içe olmalı” diyen vatandaşların itirazlarına kulaklar tıkandı, sonuçta en son yapılacak yerde üniversitenin temelleri atıldı.

***

Aradan geçen 12 yılda gerek fiziki olarak gerekse öğrenci ile akademik ve idari personelin hoşnutsuzluğu, alınan kararların baştan sona yanlış olduğu gerçeğini acı şekilde gözler önüne serdi.

Yoldan geçenlerin “sanki terkedilmiş” dediği, çalışanların ve öğrencilerin sosyalleşmek için üniversitenin dışına çıkmak zorunda kaldığı, ulaşımın ise en az bir vasıta ile mümkün olduğu Erzurum Teknik Üniversitesi bu günlerde rektörlük heyecanı yaşıyor.

***

Yaşanan yığınla olumsuzluğa rağmen 4 yıl önce zor bir göreve soyunan, saygın sıralama kuruluşlarında esamesi okunmayan, içerisinde hiçbir hayat belirtisi olmayan, bilimsel çalışmaların ya yapılmadığı ya da çok kısıtlı kaldığı, tüm mensuplarının imrenerek şehrin diğer üniversitesine baktığı, keşkelerle dolu ETÜ’de, Yaylalı’dan sonra göreve gelen Prof. Dr. Bülent Çakmak, ikinci döneme de talip…

***

Daha kuruluş aşamasında ölü doğan, sıkıntılı bir yapının içerisinde verimli olmak ve akademik alanda başarı sağlamanın zorlukları ortada.

Bu nedenle geçen dört yılın hesabını sormak ve suçu mevcut yönetime yüklemek haksızlık olur.

Yine de alt yapısını sağlama alma gayreti, ismine yakışır şekilde teknik alanlara ağırlık vermesi ve üniversiteyi şehirle yakınlaşan bir hüviyete dönüştürme çabası Rektör Çakmak’ın tebriği hak eden adımları olarak göze çarpıyor.

***

Kulaklara fısıldanan isimlerle birlikte Cumhurbaşkanı’nın önündeki listede yer alan Prof. Çakmak görevine devam edecek mi, yoksa bir bayrak değişimi mi yaşanacak?

Yarım kalan işleri tamamlamak için bir döneme daha ihtiyacı olan Bülent Çakmak, yarışta şu an için birkaç adım önde görünüyor.

Bu bizim tahminimiz.

Bakalım tahminimizde ne kadar isabet kaydedeceğiz.

Bunu da önümüzdeki günlerde birlikte öğreneceğiz.

YORUMLAR

  1. ali er dedi ki:

    üniversitenin yeri tam bir facia tarım alanında devasa saçma bir üniversite. bence çok geç olamdan yerin değiştirin. iktisad bölümünü kapatın.