Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 25°C
Pts 27°C
Sal 26°C

NİKAH DEĞİL KÜLTÜR SARAYI

NİKAH DEĞİL KÜLTÜR SARAYI
6 Haziran 2021 11:59 | Son Güncellenme: 6 Haziran 2021 12:17

PALANDÖKEN İlçesi’nin önceki Belediye Başkanı Orhan Bulutlar zamanında, alışveriş merkezi (AVM) mantığıyla yaptırılan, kamuoyuna ise “Nikah sarayı yaptırıyoruz” diye sunulan ve ismi öyle de kalan, bugünün parasıyla 57 trilyon liraya mal olduğu hesap edilen, adam olabilmesi için en az 5 trilyon lira daha yiyecek olan binada hiç hesapta olmayan sorun ve sıkıntıların çıktığı belirtildi.

ASTARI YÜZÜNDEN PAHALIYA GELDİ

Dönemin Palandöken İlçe Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, yaklaşık 4 yıl kadar önce, 2017 yılının kasım ayında, astarı yüzünden çok daha pahalıya gelecek bir fantastik projeye imza attı. “Nikah Sarayı” adı verilen, farklı bir mimariye sahip binanın zaman içinde inşaatı yükseldikçe, ortaya çıkan hantal yapı, göz korkutmaya, “Burası ne olacak, nasıl olacak?” sorularını akıllara getirmeye başladı.

Son yerel seçimlerde yönetimin el değiştirmesiyle birlikte işbaşına gelen Palandöken Belediyesi’nin yeni Başkanı Muhammet Sunar, ilk iş olarak nikah sarayı inşaatını durdurdu, durdurmakla kalmadı, külfeti belediyeye hayli ağır gelen binayı elden çıkartmanın yolunu aramaya başladı.

DEVLET TİYATROSU İÇİN İDEAL

Kamu kesiminin dışında bir başka kişi ya da özel kuruluşun alma ihtimalinin olmadığı binanın, göçebe hayatı sürdüren Erzurum Devlet Tiyatrosu için ideal bir yer olduğu düşüncesi, gözleri Kültür ve Turizim Bakanlığı’na çevirdi. Başkan Sunar’ın elden çıkarmayı düşündüğü binanın satışı ya da devriyle ilgili süreç devam ederken, gösterişli bina da bakımsızlıktan dolayı yıpranmaya ve zarar görmeye başladı.

AŞIK SÜMMANİ KÜLTÜR MERKEZİ

Kurumlararası yapılan görüşme ve pazarlık sonrası, nikah sarayı, Kültür ve Turizim İl Müdürü Cemal Almaz’ın da gayretiyle Kültür ve Turizim Bakanlığı’na arsa karşılığı devredildi. İsmi Aşık Sümmani Kültür Merkezi olarak değiştirilen yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahip. İçinde çok sayıda irili-ufaklı dükkan ya da mağaza yerinin bulunduğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarının yaptığı hesaplamada  57 milyon (Eski parayla 57 trilyon) liraya, o da yüzde 80’i mal olan binanın yarıya yakın kısmı, devir işlemi sonrasında Erzurum Devlet Tiyatrosu’na (DT) tahsis edildi.

BİNA 3 YIL BAKIMSIZ KALMIŞ

Sarayın teslim alınmasından sonra yapılan incelemelerde, 3 yıl boyunca el sürülmeyen, korumasız kalan binanın ısıtılmadığı için akıntı kısımlarının donduğu, içeriye sızan kar sularının tavanları deforme ettiği, bunun yanında trafoların arızalandığı, bahçe duvarlarının bozulduğu gözlemlendi. Binanın yarısına yakın kısmını DT’ye verdiklerini belirten Kültür ve Turizim İl Müdürü Cemal Almaz, konuyla ilgili olarak erzurumdanhaberler’e şunları söyledi:

“- Nikah Sarayı adı altında yapılan bina ortada kalmıştı. Milli servetin göz göre göre yok olmasına seyirci kalmadık ve bugünün parası yüzde 80’i 57 trilyon liraya mal olan binayı kurum olarak biz devraldık. Aşık Sümmani Kültür Merkezi adını verdiğimiz binada, bizim dışımızda Erzurum Devlet Tiyatrosu ile Palandöken ilçe Nüfus Müdürlüğü da hizmet verecek. Tiyatro için ayrılan kısım, karkas halde. Orada özel bir proje uygulanacak. Toplamda 340 seyirci kapasiteli bir tiyatro salonu olacak. Bize ait kısımlarda 35 farklı alanda kurs açacak, her bir dükkanı bir kursumuz için çalışma atölyesi haline getireceğiz. Bu konuda gerekli hazırlıklarımızı başlattık. Bu arada ilk sergimizi de geçtiğimiz günlerde sergi salonumuzda açtık. Erzurum’un kültüründe önemli yere sahip olan, kimi yok olmak üzere olan el sanatlarımızı, türkülerimizin, folklorumuzun, yemeklerimizi gençlerimize, çocuklarımıza, kadın ve kızlarımıza öğreneceğiz. Fazla değil bir yıla kalmaz yüzlerce donanımlı gencimizi Erzurum’un kültür ve sanat hayatına sunmuş olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşamaya başlamış olacağız.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.