Dolar 33,9901
Euro 37,5512
Altın 2.744,76
BİST 9.419,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 28°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
28°C
Parçalı Bulutlu
Per 26°C
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 26°C

O KAPI HİÇ KAPANMAMIŞ Kİ!

O KAPI HİÇ KAPANMAMIŞ Kİ!
26 Haziran 2021 09:25 | Son Güncellenme: 26 Haziran 2021 10:08
ANADOLU‘nun kapılarının Türkler’e 1071 Malazgirt Zaferi sonrası açıldığına dair kaleme alınan yazıları ve yapılan değerlendirmeleri çöpe atacak 8 bin yıllık Türk izine Tortum’un dağlarında rastlandı.
Geçtiğimiz aylarda bulduğu taşbaba heykelleriyle bu toprakların binlerce yıldan beri Türk Yurdu olduğunu kanıtlayan Araştırmacı Oğuzhan Türk, bu defa da Tortum’un dağlarında tahminen 8 bin yıllık olduğu belirtilen, aşı boyası ile çizilmiş kaya resimlerini kamuoyunun gözleri önüne serdi..
BURALAR TÜRK YURDUDUR
Yaptığı araştırmalarla, üzerinde yaşadığımız toprakların binlerce yıldan beri Türk Yurdu olduğunu kanıtlayan ve hatta “Anadolu’nun kapısı aslında Türkler’e hiç kapanmamış. Çünkü bu coğrafya binlerce yıldan beri bir Türk Yurdu’ymuş” dedirten Aziziye Belediyesi elemanlarından Oğuzhan Türk, bir önemli buluşun ortaya çıkartılmasında daha önemli bir rol oynadı.
Geçtiğimiz aylarda bir arkadaşının kendisine gönderdiği fotoğraflardan yola çıkarak araştırmaya başlayan ve görselde yer alan resimlerin orijinal olup-olmadığını bilim insanlarına soran Oğuzhan Türk, aldığı olumlu haberler sonrasında harekete geçti.
ZOR YOLCULUK
Çok zor şartlar altında Tortum’un dağlarında, zirvelere yakın bir noktada bulunan mağaraya giden ve çizilen resmi yerinde gören Oğuzhan Türk, Erzurum Müze Müdürlüğü’ne başvurarak bu önemli eserin kayıt altına alınmasını sağladı.
Üzerinde yaşadığımız toprakların Türk Yurdu olduğunu kanıtlayan çok sayıda taş eseri de bularak kayıtlara geçirten Oğuzhan Türk, bu defa bilim insanlarını ve gazetecileri inanılmaz güç ve yorucu bir yolculuk sonrasında Tortum’un dağlarına, kaya resimlerinin bulunduğu mağaraya ulaştırdı.
TARİHİ DEĞİŞTİRECEK BULGULAR
Kaya resmini yerinde gören ve inceleyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Günaşdı ile Erzurum Müze Müdürlüğü Uzmanı Ahmet Cüneydi Has, aşı boyası ile yapılmış çizimlerin Erzurum’un bilinen 7 bin yıllık tarihini değiştirecek özelliklere sahip olduğunu söylediler.
Çok uzun zamandan beri  Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile beraber bölgede yüzey araştırmaları yürüttüklerini ve bu araştırmalarda Erzurum başta olmak üzere Kars, Ardahan ve Erzincan bölgelerinde kaya resimlerine rastladıklarını belirten Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, bulunan panoyu aşı boyasının kullanılarak yapılmış olmasının özellikli kıldığını kaydetti.
GEYİK TASVİRLERİ TÜRK GELENEĞİDİR
Tortum’un dağlarında keşfedilen kaya panosunda 2 erkek, 2 dişi ve 2 de yavru geyik motifinin yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Yavuz Günaşdı, “Geyik tasvirler,  Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’ya kadar gelen bir Türk geleneğidir. Moğolistan’da bulunan geyikli taşlar, bu geleneğin en güzel örnekleridir. Doğu Anadolu’da pek çok yerde de geyik tasvirlerine rastlandığını biliyoruz. Kars Kağızman’da keşfedilen Yazılıkaya ve Geyiklitepe kaya resimlerinde çok sayıda geyik figürleri yer alıyor. Tortum kaya resimlerinin Geç Neolitik veya Kalkolitik Çağın erken dönemine ait olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dönemsel tespit konusunda çalışmalarımızı vakit geçirmeden başlatacağız. Tortum’da tespit ettiğimiz aşı boyalı kaya resimleri Kuzeydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu, dolayısıyla Erzurum tarihi ile ilgili önemli ayrıntıları gözler önüne serecektir. Kuzeydoğu Anadolu’da ilk defa keşfettiğimiz resimler, Erzurum’un bilinen 7 bin yıllık tarihini değiştirecek özelliklere sahiptir” diye konuştu. erzhaber
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.