Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 19°C

AHIR DUVARINDAKİ TARİHİ UTANÇ

AHIR DUVARINDAKİ TARİHİ UTANÇ
26 Temmuz 2019 20:30 | Son Güncellenme: 27 Temmuz 2019 19:19

OLUŞTURULACAK taş müzesine malzeme toplamak amacıyla dağ, taş dolaşan Değerli Taşlar Derneği Üyesi Oğuzhan Türk ve Ömer Faruk Kızılkaya’nın köylerde karşılaştıkları “tarih katliamı” kan donduruyor.

Başta Ermeniler olmak üzere, çeşitli inanç ve ırklara sahip insanların “Anadolu’dan Türk izlerini silmek” amacıyla başlattığı tarih kıyımı, dernek üyelerinin yaptıkları gezilerde tüm çıplaklığı ve acımasızlığı ile ortaya çıkıyor.

Tortum ve köylerinde maden ve değerli taş olup-olmadığını belirlemek amacıyla Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç ile birlikte geziye çıkan Oğuzhan Türk ve Ömer Faruk Kızılkaya, ahır duvarlarında “sanki inşaat malzemesi”ymiş gibi, bilinçsizce kullanılan kaya koçları birer birer tespit ettiler.

Erzurum ve çevresinde maden ve değerli taş ararken, karşılaştıkları tarihi eserleri kurtarabilme adına, resmi işlem başlatılması için gayret gösteren ve ilgili birimlere dilekçe veren ikili, kendilerine dönüş yapan Müze Müdürü Hüsnü Genç ile araziye çıktılar.

Daha önce edindikleri bilgilerden yola çıkarak iz süren Genç, Türk ve Kızılkaya üçlüsü, çoğunun kafası “taşın içinde altın var” gerekçesiyle parçalanan, kimileri de ahır duvarında dolgu malzemesi olarak kullanılan ve her biri bin yaşından çok fazla olan kaya koçların mutlak surette koruma altına alınması gerektiği üzerinde fikir birliği oluşturdular.

Değerli Taşlar Derneği üyeleri olarak daha önceleri de Tortum ve köylerinde değerli taş ve maden arayışına girdiklerini, uğradıkları yerlerde “sağlam” olarak gördükleri kaya koçlarının, sonraki zamanlarda parçalanmış halleriyle karşılaştıklarını belirten Oğuzhan Türk, “Bu koçlar Kıpçak Türkleri’ne ait. Bu topraklarda Türkler’in Pasin ve Malazgirt savaşlarından çok daha öncesinde yaşadığını kanıtlıyor” dedi.

Aziziye Belediyesi’nin oluşturumayı planladığı Taş Müzesi’nin, “kaya koç kıyımı”nı önleme adına bir fırsat olduğuna işaret eden Oğuzhan Türk, başta ilçe kaymakamları ve ilçe belediye başkanları ile köy muhtarlarını, “Türk Tarihi’nin mührü ve tapusu” niteliğindeki değerlere sahip çıkmaya çağırdı.

Özellikle belediye başkanlarının, “taş yerinde ağırdır” mantığından hareketle yerlerinin değiştirilmemesi gerektiğini söylediklerini bildiren Türk, “O zaman başkanlarımız, kaymakamlarımız ve muhtarlarımız, değerlerimize ne pahasına olursa olsun sahip çıkmalılar. Öyle parçalanmış kaya koçlar gördük ki, evlerin tam ortasında. O koçların parçalandığını görmemek, gürültüsünü duymamak mümkün değil. Bizim kendi insanımız, bindiği dalı kesiyor” diye yakındı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.