Dolar 32,3544
Euro 35,1415
Altın 2.301,58
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

TARİHE VURULAN LEKE

TARİHE VURULAN LEKE
2 Eylül 2016 21:55

03 yazi

ELİNE sprey boya geçirenin, önüne çıkan her yere yazı yazmayı, aşkını ilan etmeyi, resim(!) yapmayı marifet saydığı Erzurum’da, bu pislik ve rezaletten payını en çok da tarihi eserler alıyor.

Temizlenmesi mevcut imkanlarla çok da mümkün olmayan yazıların çıkarılması için, özel teknikler gerekiyor. Duvarları aşk ilanlarının yapıldığı yazı tahtasına dönen ve tahrip edilen eserlere yönelik çirkin uygulamaların son bulması için, şehir genelinde kampanyalar başlatılmasının ve okullarda uyarı toplantıları yapılmasının sorunun çözümüne yardımcı olabileceği belirtiliyor.

10 BİN YILLIK TAŞA YAZMIŞLARDI

Geçtiğimiz mayıs ayında, Oltu’da, 25 Mart Parkı’nda sergilenen 10 bin yıllık tarihi bir taşın üzerine sprey boya ile “Devrimci Sol” yazılmış, daha sonra bu yazı spiral makine ile kazınarak silinmek istenmiş, kaş yapalım derken adeta göz çıkartılmıştı. Benzeri çirkinliklerin şehrin hemen her noktasında görüldüğünü, bunun da sanki sıradan birşeymiş gibi, yetkili-yetkisiz hiç kimse tarafından yadırganmadığını belirten kültür adamları, konuyla ilgili olarak şu önerilerde bulundular:

OKULLARDA ÖĞRENCİLER BİLGİLENDİRİLSİN

“-Erzurum’da çoğu tarihi eser ile ev ve işyerlerinin duvarları, trafolar ve benzeri yerler, renk renk sprey boyalarla yazılmış ilginç sloganlardan, aşk ilanlarından geçilmiyor. İnsanın en çok da zoruna tarihi eserlerin duvarlarının kirletilmiş olması gidiyor. Boyayı o duvardan kazımak için özel makineler gerekiyor, o makineler de Erzurum’da yok. Bundan dolayı duvarlar temizlenemiyor. Daha çok gençler, ellerindeki boyalarla olmadık yazılar yazıyor. Eskiden duvarlara siyasi sloganlar yazılırdı, şimdi aşk ilanları sıklıkla göze çarpıyor. Yazıktır, günahtır. O eserler bize ecdadın bıraktığı, bizim de gelecek nesillere bırakmamız gereken emanetlerdir. O emanetlere gözümüz gibi bakmamız gerekirken, bu ihanet niye, anlamış değiliz. Başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere, ilgili kurumların okullarda toplantılar yaparak, bu yanlış işin önüne geçmesi gerekir.” erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.