Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 20°C
Sal 18°C

ERZURUM’UN KÖPRÜ GÖREVİNİ DEVAM ETTİRMESİNİ ARZULUYORUZ!

ERZURUM’UN KÖPRÜ GÖREVİNİ DEVAM ETTİRMESİNİ ARZULUYORUZ!
21 Aralık 2019 11:52 | Son Güncellenme: 21 Aralık 2019 12:31

İRAN kültüründe önemli bir yere sahip olan Yelda Gecesi, Erzurum’da da kutlandı. Bu defa İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kutlamalarda kardeşlik mesajları verildi, her iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin artması ve sağlam temeller üzerine oturması temenni edildi. Kutlamalara İran’dan gelen Sanem Müzik Topluluğu’nun gösterisi renk kattı, grubun 14 yaşındaki solisti Parsa Khaef, muhteşem sesi ve nefesiyle ayakta alkışlandı.

Günün ne anlama geldiğini yaptığı kısa konuşmasında anlatan İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Sajad Soltanzade, yılın en uzun gecesi Yelda’nın doğuş anlamına geldiğini hatırlattı. Çok öncelerden beri bu gecede dostların, arkadaş ve akrabaların bir araya gelerek şiirler okudununu, Hafız Kitabı’ndan fala baktığını, yine bu geceye has yiyecek ve içeceklerle bir gelenekselliği yaşattığını belirten Başkonsolos Soltanzade, şunları söyledi:

ORTAK MİRASIMIZ

“- Bu geleneğin, coğrafyamızın ortak mirası olduğunu düşündük ve siz dostlarımızla, kardeş Türkiye’nin tarihi kenti Erzurum’da birlikte kutlayalım istedik. Burada bulunduğumuzdan, sizlerle birlikte olduğumuzdan dolayı çok mutlu olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.  Tarihi kapıları ile İpekyolu üzerinde, Doğu ile Batı dünyasının ticaret ve kültür kavşağında yer alan Erzurum, tarih boyunca iki ülkenin ticari ve kültür alışverişine ciddi katkılar sağlamıştır. Erzurum’un bu köprü görevini günümüzde de devam ettirmesini arzu etmekteyiz.”

YILDIRIM HOCA’YA TEŞEKKÜR

Yelda gecesinde İran halkının tüm sorun ve sıkıntılarını, acı ve kederlerini bir yana bırakarak, mutlulukları, başarı ve sevinçleri birlikte paylaştığını kaydeden Başkonsolos Soltanzade, İran’ın ünlü kadın şairi, 34 yaşında tifodan hayatını kaybeden Pervin İtisami’nin Şiir Divanı’nı Türkçe’ye çeviren Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Yıldırım’a da teşekkür etti. Gecede o kitabın tanıtımın da yapılacağını bildiren Başkonsolos Soltanzade, tanıtım programına Tebriz Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı ile Tebriz Kültür ve İslami İrşad Genel Müdürü’nün yanında, kalabalık bir heyetin Erzurum’a geldiklerini hatırlattı.

KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ İŞLERLİK KAZANSIN

Gelen heyetin Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde, daha önceden protokola bağlanan Tebriz-Erzurum Kardeş Şehir projesine işlerlik kazandırılması adına görüşmeler yaptığını da hatırlatan Başkonsolos Soltanzade, “Bu projenin canlandırılması, her iki şehrin kalkınmasına katkı sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Şüphesiz her iki bölgenin insanları da bu canlılığın sağlayacağı faydalardan yararlanacaktır. Önümüzdeki haftalarda Tebriz Genel Valisi başta olmak üzere, bir ekonomik ve ticari heyet Erzurum’u ziyarete gelecek.gerek öze, gerek resmi heyetlerin karşılıklı gidiş-gelişlerinin Tebrizkapı’sı anlamı ve hatıralarını yeni nesil işadamlarına ve kültür erbabına tanıtacak, sonuçlarından da her iki tarafı karşılıklı olarak yararlandıracaktır” dedi.

HEM TÜRKÇE, HEM FARSÇA ŞİİRLER

Yapılan konuşmaların ardından şiir dinletileri yapıldı. Prof. Dr. Nimet Yıldırım ile Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, okudukları Türkçe ve Farsça şiirleri ile salonda bulunan konuklara ziyafet çektiler. Bu arada İran’ın Erdebil Kenti’nden Erzurum’a gelen Sanem Müzik Topluluğu da verdikleri konserle, kulakların pasını sildi, özellikle salonda bulunan çoğu üniversite öğrencisi İranlı gençlerin sıla özlemlerini giderdiler.

DAHA 14 YAŞINDA

Grubun 14 yaşındaki solisti Parsa Khaef, müthiş sesi ve performansı ile ayakta alkışlandı. Oturduğu yerde hiç zorlanmadan okudu biri birinden güzel ezgileri ile hayranlık uyandıran Erdebil Türklerinden Parsa Khaef, Sarı Gelin türküsü ile de büyük bir sükse yaptı, ayakta alkış aldı. Yelda Gecesi’ne Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Fevzi Polat da katıldı erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.