Dolar 32,4966
Euro 34,9216
Altın 2.438,38
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 21°C

TANRIVER: ÜLKENİN ATATÜRK’ÜN TALİMATI İLE KURULAN İLK BİRLİĞİ BİZİZ

TANRIVER: ÜLKENİN ATATÜRK’ÜN TALİMATI İLE KURULAN İLK BİRLİĞİ BİZİZ
8 Ocak 2019 15:11 | Son Güncellenme: 8 Ocak 2019 15:18

YENİ yılın ilk değerlendirme toplantısında basın mensupları ile bir araya gelen Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver, şimdiye kadar hiç açıklanmamış bir bilgiyi paylaştı, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla; 4 Mart 1937 tarih ve 2/6107 sayılı kararname ile Doğu ve Cenup Vilayetleri Mıntıkası, Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği Türk Anonim Şirketi adı altında kurulmuş ilk birliğiz” dedi.

Birlik binasında, Erzurum Medyası ile sabah kahvaltısı yapan Ethem Tanrıver’e DAİB Yönetim Kurulu Üyesi Osman Boz ve Denetleme Kurulu Üyeleri Volkan Dölekli ile Abdurrahman Şakiroğlu da eşlik etti. Başkan Tanrıver,  DAİB olarak Doğu ve Güneydoğu’da toplam 17 ilden sorumlu olduklarını hatırlattı. Bölgeden yapılan ihracatın geçen yıla oranla artış gösterdiğini, toplamda 175 ülkeye yapılan ihracatın 2018 yılında bir milyar 777 milyon dolara ulaştığını kaydeden Başkan Tanrıver, üretici firmaları ihracat seferberliğine dahil olmaya davet etti. İhracatın, çarşı-pazar alışverişinden çok daha kolay olduğunu, bu konuda niyetli herkese yardımcı olmaya da hazır olduklarını kaydeden Tanrıver, sözlerini şöyle sürdürdü:

HER ÜRETİCİ İHRACAT YAPABİLİR

“-İhracat, öyle sanıldığı gibi, çok zor bir iş değil. Kaldı ki, birlik olarak biz ihracatçımızı neredeyse evinin önünden alıyor, pazarda müşteriyle buluşturuyor, varsa bir sorun, sıkıntı gidermeye de gayret gösteriyoruz. Bölge illeri içinde ihracat yaparak ciddi paralar kazanan iller var. Erzurum olarak biz de ihracatımızı artırmanın yollarını aramalıyız. Ancak bunun için önce üretim yapmalı, çalışmalıyız. Üretim olmadan ihracat olmuyor. İhracat dendiğinde akla sadece herhangi bir ürünün satışı gelmemeli. Erzurum’un ihraç edebileceği bir kültürel zenginliği ve değerleri var. Dışarıdan turistin gelmesi, burada para harcaması ihracattır. Sağlık turizmi, ya da inanç turizmi adı altında yapılacak işler de aynı kapsamda değerlendirilir. Biz yeter ki, ihracat yapmak isteyelim.”

Çin’e kadar uzanan demiryolu hattının, eksikleri giderilecek bir lojistik köy yatırımının Erzurum açısından çok önemli olduğunu, İran pazarı başta olmak üzere, ortadoğu ülkelerine yakınlığın bir avantaj teşkil ettiğini vurgulayan Başkan Tanrıver, “Bölgeden en çok ihracatı Irak, İran, Azerbaycan, Almanya, Libya, Gürcistan’ayaptık. En çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında 440 milyon 920 bin dolar ile Irak geliyor. Daha sonra sırasıyla 128 milyon 500 bin dolar ile Azerbaycan-Nahçivan,, 97 milyon 407 bin dolar ile İran, 88 Milyon 489 bin  dolar ile Almanya, 54 milyon dolar ile de Libya geliyor” diye konuştu.

YENİ HİZMET BİNASI YAPACAĞIZ

DAİB’in, Atatürk’ün talimatıyla 1937 yılında kurulan “ilk” birlik olduğunu öğrendiğinde çok etkilendiğini de kaydeden Başkan Tanrıver, yeni bir hizmet binası yapma hazırlığı içinde olduklarını bildirdi, “Bu binanın üç katı birliğimizin malı. Ancak biz birlik olarak, daha kurumsal hale gelmek istiyoruz. Bunun için de altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önceki yönetim tarafından organize bölgesinde alınmış bir arsamız var. Bakanlığa izin için başvurduk. Gerekli iznin çıkması halinde o arsa üzerinde DAİB’in adına yakışır bir hizmet binası yapacağız” dedi. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.