Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 16°C

AYVALI BARAJI’NDA SU ÇABUK BİTTİ

AYVALI BARAJI’NDA SU ÇABUK BİTTİ
3 Haziran 2021 17:48 | Son Güncellenme: 4 Haziran 2021 15:01

SON yılların en kurak mayıs ayını yaşayan, metrekareye “yok” denecek kadar az yağışın düştüğü Erzurum’da baraj göllerinde su kalmadı, dereler kurudu, susuz kalan tarlada, çayırda ürün boy atmadan sarardı.

Bölgenin önemli barajlarından olan Ayvalı’da su çekilince, baraj gölünün altında kalan bazı köylerin “Hayalet” hali ortaya çıktı.

Bugüne kadar görülmemiş bir kuraklığın pençesine düşen, derelerin önemli kısmının tamamen kuruduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde köylü, çiftçi ve yetiştiricinin ağzını bıçak açmıyor. Şimdiye kadar yağmur yolu gözleyen, ancak gündönümü zamanına çok az bir süre kaldığını bilen üreticinin umutları giderek kayboluyor.

OCAK AYINDAN İTİBAREN DÜŞÜŞ BAŞLADI

Su seviyesi ocak ayından itibaren giderek düşmeye başlayan, Türkiye’nin 47’nci büyük baraj gölü olarak kayıtlara geçen Oltu İlçesi sınırları içinde bulunan Ayvalı’da doluluk oranı, Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, yüzde 90’lardan, yüzde 60’lara kadar geriledi. Başlangıç noktasında hiç suyun kalmadığını baraj gölünün altında kalan Ormanağzı ve Sefker köylerinin ilginç görüntüsü de ortaya çıktı.

Fotoğrafseverlere ilginç görüntüler sunan, gövde yüksekliği yaklaşık 118 metreyi bulan Ayvalı Hidroelektrik Santrali’nde geçtiğimiz yıl (2020) 172 milyon kilowatt saat elektrik üretildi. Su seviyesinin hayli azaldığı barajda bu yılki elektrik üretiminin ne kadar olacağı şimdiden merak konusu oldu. erzhaber

#baraj#kuraklık#erzurum#oltu#kar#yağmur#haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.