Dolar 32,4687
Euro 34,7835
Altın 2.442,74
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 20°C
Sal 18°C

EKMEK FİYATINDA ÜRKÜTEN DAMPİNG

EKMEK FİYATINDA ÜRKÜTEN DAMPİNG
22 Mart 2018 19:34

ERZURUM‘da özellikle büyük marketlerin başını çektiği çoğu işyerinde ekmeğin fiyatının giderek düşürülmesi, dar gelirli vatandaşın yüzünü güldürürken, zararına satış yapmak zorunda kalan fırıncıları kara kara düşündürüyor.

Başta küresel sermayenin temsilcisi konumunda bulunan marketlerde, ekmeğin fiyatı önce 60, sonra 50, derken 40 kuruşa kadar indirildi.

Biri birleriyle rekabet halinde olan yerel marketlerde de fiyatlar aşağıya çekilince, ekmeğin fiyatı maliyetinin de altına düştü.

MALİYETİ BELLİ

Bir çuval unun fiyatının 70 lirayı bulduğu günümüzde, 200 gram ekmeğin sadece un olarak maliyetinin 23, 24 kuruşa geldiğini belirten fırıncılar, “Atlar tepişiyor, arada biz zayoluyoruz” diye yakınıyorlar.

Fırıncılar arasında dayanışma olmadığı için, kıran kırana bir rekabetin hüküm sürdüğü Erzurum piyasasında, yakın bir gelecekte iflasların kaçınılmaz olacağını belirten bir işletmeci, “Zaten şu anda çoğu fırıncı un almakta zorlanıyor. Çünkü hemen herkesin borcu var. 40 kuruşa ekmeğin satıldığı bir yerde, hiç kimse para kazanamaz. Bir yanda malzeme giderleri, diğer yanda işçilik maliyeti ve benzeri masraflar üst üste konduğunda ekmeğin maliyeti 60 kuruşa kadar çıkıyor” dedi.

OYUN İÇİNDE OYUN

Piyasaya sürülen ekmeğin 200 gram olması gerektiğini de belirten aynı işletmeci, “Çoğu yerde ekmek 200 gramın altında üretiliyor. Malzemenin en ucuz ve hatta sağlıksız olanı kullanılıyor. Başka türlü işin altından kalkılamaz ki, zaten kalkılamıyor. İşin içinde başka oyunlar var gibimize geliyor ama o oyunları ne, doğrusu anlayamıyoruz. Bu konuda şehri yönetenleri ekmek sorunun üzerine eğilmeye çağırıyoruz” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.