Dolar 32,3372
Euro 35,0918
Altın 2.308,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 13°C
Az Bulutlu
Erzurum
13°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

GÜNEŞ, DOĞUDAN YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

GÜNEŞ, DOĞUDAN YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
1 Eylül 2019 22:33 | Son Güncellenme: 2 Eylül 2019 15:09

İRAN İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Sajad Soltanzade ile önceki haftalarda yaptığımız görüşmelerin sonucunda gittiğimiz komşuda “devrim” sayılabilecek yenilik ve gelişmelere tanık olduk, Aras Nehri’nin yeşile boyadığı topraklarda yapılan devasa boyutlu seraları kadrajımıza sığdırabilmenin uğraşını verdik, serbest bölgelerde ardı ardına yükselen fabrika bacalarını görüntüledik, işadamlarımız açısından fırsat olabilecek konuları, yetkilileri ile uzun uzadıya konuşarak mercek altına aldık.

AÇILIŞ İÇİN GİTMİŞTİK

İlk olarak 2012 yılının başlarında; Erzurum Büyükşehir Belediyesi Temsilciliği’nin açılışı için gitmiştik İran’ın Tebriz Kenti’ne. Çok sayıda gazeteci ve davetlinin katılımıyla yapılan açılış ve karşılıklı görüşmelerin ardından, aynı zamanda bir kültür şehri de olan Tebriz’i dolaşmış, çok da beğenmiştik.

TAVLAŞOĞLU BAŞKANLIK ETMİŞTİ

Tebriz Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin kalabalık bir heyetle hazır bulunduğu toplantıya, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’i temsilen, vekili Eyüp Tavlaşoğlu katılmış ve Erzurum grubuna başkanlık etmişti.

ZEHRA TAŞKESENLİOĞLU DA KATILMIŞTI

Benzeri bir geziyi 2015 yılında yine Tebriz’e, bu defa dönemin Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkan’ı Cemal Şengel’in başkalık ettiği heyet ile yapmıştık. O geziye Ak Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da sonradan dahil olmuş, İranlı yetkililer ve işadamları ile ikili görüşmelerde bulunmuştu.

İstenilen sonuçların alınıp-alınmadığını, ticari bağlantıların yapılıp-yapılmadığını öğrenemediğimiz iki gezinin aksine, bu defa rotamızı serbest bölgelerin bulunduğu Culfa ve Maku kentlerine çevirdik.

BİR KEZ DAHA İRAN’DAYIZ

Bir kez daha İran’daydık, ama bu defa sadece iki kişiydik. Kalabalık heyetlerin içinde kaybolmamıştık. “kuru söz”den öte işe yaramayan lakırdıları dinlemeyecek, “laf olsun” diye hazırlanan programlara uyma mecburiyetinde kalmayacaktık.

İşimizi en iyi şekilde yapmak, hele de biri birinden önemli yatırım ve çalışmaları yerinde görmek için, bundan güzel fırsat olamazdı.

Yol arkadaşım Gazeteci Mahmut Akdağ ile beraber toplam 5 gün süren gezimizde neredeyse 2 bin kilometre, belki daha fazla yol katettik.

TABİAT HARİKASI YERLERİ VAR

Elbet İran’ı baştan başa dolaşmadık, ama görülmesi gereken yerlerin bir bölümünü gördük, Bir tabiat harikası olan Asyab Şelalesi’nde yaşanan coşkuya eşlik ettik, Ermenistan ile bağlantıyı sağlayan tek sınır kapısının bulunduğu Nurduz’a kadar uzandık, Ermeni şehri Ağarak’ı uzaktan seyrettik, yine Ermeniler’den kaldığı söylenen, bizim çok da katılmadığımız Sent Stephenos Kilisesi’nin bulunduğu tepeleri dolaştık, Aras Nehri’nin hayat aşladığı topraklarda yapılan inanılmaz sera çalışmalarına tanıklık ettik,

KARŞILIKLI GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNDUK

Maku Serbest Bölgesi Genel Müdürü Dr. Muhammed Rıza Abdurrehimi ve yardımcısı Dr. Mehdi Halefhani başta olmak üzere, hem Aras ve hem de Maku Serbest Bölgeleri İdare Heyetleri ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VURGUSU

Aras Serbest Bölgesi’nde gerçekleşen toplantıda, Atatürk Üniversitesi ve bilim insanlarının varlığına yönelik olarak yaptığımız vurgu ve değerlendirmeler önemli yer tuttu. 63 yıllık bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesi’nin deneyim ve beyin gücünden yararlanılabileceğini yetkililere aktardık.

TANITIM ŞART

Toplantılarda, serbest bölgelerin tanıtımına çok daha fazla önem verilmesi gerektiği gerçeği ortaya çıktı.

Toplantıya katılan Aras Serbest Bölgesi İdari Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Kerimi, İktisadi ve Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Sefer Şasfendi, Kültür, Sosyal işler ve Turizm genel Müdür Yardımcısı Yusuf Dadaşzade ve Yönetim Kurulu Üyesi Gulam Rıza Kerimi ile Yatırım Müdürü Sait Haydari, Türk yatırımcıları İran’da görmek istediklerini özellikle belirtti, kendilerine her türlü kolaylığın sağlanacağını söylediler.

SINIR KAPISI ŞEHRİN ORTASINDA

Aras Serbest Bölgesi, Erzurum’a yaklaşık 530 kilometre daha Doğu’da, sınırlarımızın ötesinde; biz dahil çoğu insanın ismini hiç duymadığı, hatta varlığından dahi haberinin olmadığı, görünürde çoğu insanın “en az 100 bin kişi yaşıyordur” tahmininde rahatlıkla bulunacağı, oysa en çok 10 bin nüfusa sahip bir “sihirli şehir”de, Culfa Kenti’nde bulunuyor.

Bin kadar personeli bulunan Aras Serbest Bölgesi’nde, kent nüfusunun iki katından fazla işçi istihdam ediliyor. Serbest bölgeler sayesinde işsizlik diye bir sorun bulunmuyor. aksine kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor.

Culfa’nın hem Nahçıvan ve hem de Ermenistan ile sınırı var. Ülkelerin sınırlarını Aras belirlemiş. Nahçıvan Sınır Kapısı, şehrin içinde ve hatta tam orta noktasında yer alıyor.

SERALAR İNANILMAZ BÜYÜKLÜKTE

Toplamda 51 bin hektar “çorak” arazi üzerinde 14 yıl kadar önce kurulmasına karar verilen, Aras Nehri’nden sağlanan suyla hayat bulan, 10 yıldan beri de faaliyette olan Aras Serbest Bölgesi’nde yerli-yabancı 300 kadar şirket yatırım yapmış. İran Devleti’nin altyapı çalışmalarına 500 milyon dolar harcadığı Aras Serbest Bölgesi’ne yapılan yatırımların tutarının 800 milyon doları geçtiği söyleniyor.

Aralarında 25 kadar Türk yatırımcının da bulunduğu bölgede, özellikle milyonlarca metrekareye yayılan, teknoloji harikası seralar fazlasıyla dikkat çekiyor.

Adını bulunduğu kentten alan Maku Serbest Bölgesi ise, Gürbulak Sınır Kapısı’nın az ötesinden başlıyor.

HEDEFLERİ BELLİ

Yaklaşık 400 bin hektar büyüklüğünde bir alana yayılan, bu haliyle de dünyanın ikinci büyük serbest bölgesi unvanına sahip olan Maku Serbest Bölgesi’nde 350 eleman görev yapıyor. Bölge yetkilileri, özellikle de Genel Müdür Dr. Muhammed Rıza Abdurrehimi, Türkiye ile sınır komşusu olmanın avantajlarını kullanmak istiyor. Toplamda 100 fabrika ve tesisin bulunduğu Maku’da hedef, Türkiye ile ortak bir sanayi bölgesi kurmak.

(Yarın; İran Serbest Bölgesi’nin sağladığı imkanlar neler?)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.