Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Az Bulutlu
Erzurum
24°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 22°C
Sal 19°C
Çar 16°C

ORTADAKİ KARGA BANA DA, ORTADAKİ HANGİSİ?

17 Eylül 2023 11:25

ÇOCUKKEN gökyüzünde bir grup karga gördüğümüzde, o çocuksu masumiyetle “ortadaki bana, ortadaki bana” diye bağırır, tempo tutardık.
Büyüdük, çoluğa çocuğa karıştık, günün telaşesinden, hayatın koşturmalarından çocukluğumuzun o masum hallerini, o güzel günlerini hatırlamaz olduk…
Ta ki, Dadaşkent’te bir sabah, doğan günün ilk ışıklarını görüntülemek için mevzi aldığımda gördüm karga yığınları aklıma getirdi o tempoyu;
Oradaki bana!
Tamam da ortadaki hangisiydi?
Bir sel akıyor gibiydi.
Karga seliydi akan!

Gözlerime inanamıyordum.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte kaldıkları yerlerden, yuvalarından havalanan binlerce, on binlerce karga Dadaşkent’in hava sahasına yayılmış, Palandöken’e doğru kanat çırpıyorlardı.

Gökyüzünde oluşan “karga senfonisi” minarelerden yükselen ezan sesine karışıyor, çok etkileyici bir dalga çevreye yayılıyordu.

O an aklıma geldi!

Sabahın ilk ışıklarıyla meçhule doğru kanat çırpan on binlerce karganın bir de dönüş yolculuğu olmalıydı.

Gün battıktan sonra, bu defa akşam ezanları okunurken başlıyordu yuvaya dönüş yolculuğu.

Bu kadar çok karga, sanki bir yerden komut alıyormuş gibi gün ışırken gökyüzüne dökülüyor, yine aynı komutla bu defa akşam gün batımında geri dönüyorlardı.

Dadaşkent sakinleri, karga akımının Pandemiyle birlikte artış gösterdiğini, sayılarının da gün be gün arttığını söylediler.

Her sabah fotoğraflarını çekmek ya da görüntülerini kaydetmek için yollarını gözlediğim, neredeyse bende tutku halini alan karga sevdasının aynı zamanda büyük bir merağa dönüştüğünü de söyleyebilirim.

Bu kadar çok karga nerede yuvalanmıştı?

Sayısını bilmenin ve hesaplamanın mümkün olmadığı, bize göre 40 ve belki 50 bin ya da çok daha üzerinde olan kargaların Erzurum’u, Dadaşkent’i kendilerine üs seçmelerinin nedeni ne olabilirdi?

BBC ya da National Graphic gibi belgesel konusunda inanılmaz işler ortaya koyan televizyon yapımcıların da “haberleri olmaları halinde” ilgisini çekeceğine inandığımız bu seyrü sefer yolculuğunu erzurumdanhaberler.com olarak gündeme taşıyalım istedik.

İzleyin, hayran kalacağınıza garanti veririz. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.