Dolar 32,5847
Euro 35,0105
Altın 2.462,26
BİST 9.883,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Az Bulutlu
Erzurum
22°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 16°C

SANKİ HER TEPEYE BİR KALE YAPILMIŞ

SANKİ HER TEPEYE BİR KALE YAPILMIŞ
3 Ağustos 2019 06:13

ERZURUM‘un sahip olduğu değerleri tespit etme, bu arada da Aziziye Belediyesi’nin öncülük ettiği “Taş Müzesi”ne malzeme bulmak amacıyla ilçe ilçe, köy köy dolaşan, özellikle de Ermeni oyunuyla “içinde altın var” denilerek kırılan, parçalanan koç heykellerinin tahribatını önlemeye çalışan Değerli Taşlar Derneği Üyesi Oğuzhan Türk ile Ömer Faruk Kızılkaya’dan çok ilginç değerlendirmeler geldi.

Tarihi kalıntılar ve değerli taşlar konusunda önemli bilgi altyapısına sahip olan Oğuzhan Türk, Erzurum’un gizemine işaret etti, “Her yönüyle dolu, dopdolu, keşfedilmeyi bekleyen bir şehirde yaşıyor, ancak sahip olduğumuz değerlerin kıymetini yeterince bilmiyoruz. Çünkü çoğu şeyin farkında değiliz” dedi.

Dernek üyesi arkadaşı, bir dersanede öğretmen olarak görev yapan Ömer Faruk Kızıloğlu ile birlikte değerli taş izi süren, bunun için de dağ, taş dolaştıklarını belirten Oğuzhan Türk, Erzurum sınırları içinde en az 500 kale ve kalıntısı olduğunu iddia etti.

Bu kalıntılardan birisinin de Tuzcu (Dutçu) Köyü’nde mezarı bulunan, Bin Bir Hatimler’in başlatıcısı olarak bilinen Pir Ali Baba’nın mezarının bulunduğu tepede olduğunu belirten Türk, söz konusu yerde kazı yapılması halinde en az 5 bin yıllık kalıntıların ortaya çıkabileceğini, dolayısıyla Erzurum’un bildik tarihi bilgilerini çok daha zenginleştireceğini kaydetti.

Erzurum sınırları içinde çok sayıda kale ve kalıntısı bulunduğuna dikkati çeken Oğuzhan Türk, “Biz 500 kale ve kalıntısı var diyoruz. Belki sayı daha da fazla olabilir. Ciddi bir tarama ve çalışma yapılması halinde bu büyük potansiyel ortaya çıkar” diye konuştu. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.