Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 21°C
Çar 16°C

ÇATISI BULUTLARA DEĞEN BİNA FENA İŞTAH KAÇIRTACAK

ÇATISI BULUTLARA DEĞEN BİNA FENA İŞTAH KAÇIRTACAK
15 Ekim 2023 16:11

ERZURUM’un konumu itibarıyla “en gözde” yerlerinden olan, bir cephesi Ata Botanik Park’a, diğer cephesi Ilıca Yoluna ve Atatürk Üniversitesi Kampusü’ne bakan arsa üzerinde, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut döneminin Belediye Meclisi tarafından yapılan imar değişikliği ile yüksekliği 5 kattan 10 kata çıkartılarak binayla ilgili açılan davada son sözü Yargıtay söyledi ve “mağdur edildik, evlerimiz elimizden alındı” diyen vatandaşları haklı buldu.

Üzerinde “Bulutlar İnşaat” yazan Terminal Mahallesi’ndeki gösterişli lüks bina, kılçık gibi yapanın, yaptıranın ve yapımı için imar izni veren Yakutiye ve Büyükşehir Belediye Başkanları ile belediye meclis üyelerinin boğazına saplandı.

NE OLDUYSA O DÖNEMDE OLDU

Kayıtlarda PTT Evleri olarak geçen, toplamda 40 daireden oluşan iki blokun bulunduğu mahallede, Yakutiye Belediyesi tarafından Belediye Başkanı Ali Korkut döneminde kentsel dönüşüm(!) projesi uygulandı.

İddiaya göre söz konusu proje, Ali Korkut ile Yardımcısı Ferhat Mergan tarafından mülk sahipleri ve mahalle sakinlerinden kimsenin haberi olmadan, kimseye haber verilmeden, tebligat yapılmadan hayata geçirildi.

TARTIŞMALI KARAR ONAYLANDI

Önceki 1/1000’lik şehir imar planında 5 kat olarak gözüken parselle ilgili olarak 03. 03. 2017 tarihli birleşiminde Yakutiye Belediye Meclisi imar tadilatı yaptı, alınan tartışmalı kararı 11. 05. 2018 tarihinde, dönemin Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’nun başkanlık ettiği Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında onayladı.

Onaylanan kararla imar planında 5 kat olarak gözüken arsa üzerinde 10 katlı bina yapılmasına izin verilmiş oldu.

VATANDAŞIN HABERİ YOKMUŞ

Gerek Yakutiye ve gerekse Büyükşehir Belediye Meclisleri’nce alınan imar değişikliği kararları, hiçbir şeyden haberleri olmayan mülk sahiplerini ve mahalle sakinlerini şaşkına çevirdi.

Mağdur olan vatandaşlar, Yakutiye Belediye Encümeni’nin 29. 08. 2019 tarih ve 158 sayılı işleminin iptali için dava açtılar.

NE SİHİRDİR NE KERAMET

İmar planlarındaki değişikliklerin kamu yararına uygun bir amaç doğrultusunda yapılması gerektiğini, planların kişi ya da kişilerin lehi veya aleyhine değiştirilemeyeceği gerçeğinden hareket eden davacılar, savunmalarında, söz konusu binaların 7 kat yükseklik ve yüzde 30 arsa payı karşılığı yapı ruhsatlı olmasına rağmen, 716 ada, 57 ve 58 numaralı parseldeki binaların yüksekliğinin “ne sihirdir ne keramet” misali 5 kattan 10 kata çıkarıldığını, arsa oranının da yüzde 50’yi aşar şekilde düzenlenerek yapı ruhsatı verildiğini, diğer parselasyon işlemlerinin de yargı kararlarına uygun olmadığını belirttiler.

TÜM DAVALARI KAZANDILAR

Tüm haksızlık ve usulsüzlüklere karşın, vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar sonuç vermedi, sanki her şey yolundaymış, usulüne göre yapılıyormuş gibi, o parseller üzerinde 80 daireli iki bina yapıldı.

Mağdur vatandaşların, haksızlıkların ve mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla mahkemelerde açtıkları tüm davalar lehlerine sonuçlandı.

Son olarak Yargıtay’ın aldığı kararda, “Bu durumda, Yakutiye Belediye Meclisinin 03/03/2017 tarih ve 22, 23, 24, 25 ve 26 sayılı işlemleriyle kabul edilen 1/1000 ölçekli uygulama imar plânı değişikliği dava konusu işlemleri ile bu değişikliğin uygun bulunmasına dair Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisinin 11/05/2018 tarih ve 228 sayılı dava konusu işleminde Erzurum ili, Yakutiye ilçesi, Terminal Mahallesi, 716 ada, 57 ve 58 numaralı parsellere yönelik kısmı yönünden hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmamaktadır” denildi ve dava reddedildi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Davanın reddi mağdur durumdaki mülk sahiplerini ve mahalle sakinlerini sevindirirken, akıllara “Şimdi ne olacak?” sorusu geldi.

Normalde 7 katlı yapılması gereken binaların 10 katlı yapıldığını, her bir katta 4 daire bulunduğunu hatırlatan yöre sakinleri, “Aylar önce Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bey ile görüşmüştük. Söz konusu kaçak katları yıkacağını söylemişti. Kaçak katlar yıkılır mı, yıkılmaz mı orası bizim işimiz değil. Biz mağduriyetimizin giderilmesini ve haksız, hukuksuz işlerin iptal edilmesini istiyoruz. Haklarımızı almak için yeniden mahkemeye gidecek ve her iki belediyeyle de hukuk önünde mahkemeleşeceğiz” dediler. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.