Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 22°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
22°C
Hafif Yağmurlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 20°C
Sal 18°C

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYOR
11 Nisan 2023 14:15 | Son Güncellenme: 11 Nisan 2023 20:01

TARIM,  ülkemizdeki toplam istihdamın yüzde 17’sini oluşturuyor. Bu durum, milyonlarca insanın tarıma bağımlı-bağımlı olduğu anlamına geliyor.

İstihdamın yanında “gıda güvenliği”, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bambaşka bir konu!

Tarım, insan yaşamını sürdürmek ve ekonomik kazanç sağlamak için doğal kaynakları yetiştirme uygulaması, bir başka deyimle de ürün ve hayvan yetiştirme ile ilgili yaratıcılığı, hayal gücünü ve beceriyi modern üretim yöntemleri ve yeni teknolojilerle birleştirme faaliyetlerinin tümüdür.

Tarım aynı zamanda küresel ekonomiye emtia (tahıl, canlı hayvan, süt ürünleri, lif ve yakıt) sağlayan bir sektördür.

Tarım, ekonominin diğer sektörlerine bağlı olduğundan, iş yaratmayı destekler, ekonomik kalkınmayı teşvik eder ve hepsinden önemlisi küresel ticareti etkiler

Tarımsal üretkenlik artışına ve sağlam tarım altyapısına sahip ülkelerde kişi başına düşen gelir oldukça yüksektir.

Çünkü o ülkelerdeki üreticiler, tarımsal üretkenliği ve kârlılığı artırmak için teknoloji ve çiftlik yönetimi uygulamaları konusunda önemli yenilikler yapmaktadır.

Tarım sektörünü sürdürülebilir bir şekilde geliştirmek ve üreticilerimizi desteklemeyi ihmal edilmez bir zorunluluk olarak görüyorum.

Ülkemizde kırsal alanlarda yaşayan ve çoğunlukla çiftçilikle uğraşan nispeten az gelirli insanlarımızın toplam nüfusa oranı yüzde 80’i bulmaktadır.

Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam sağlamak için tarımsal üretimi akıl ve bilime dayalı sürdürülebilir şekilde planlamak gerekir.

Tarımsal planlamalarda,  giderek kötüleşen iklim değişikliklerinin etkisini de göz önünde bulundurmalıdır.

İklim değişikliği, açlığı, yoksulluğu, eşitsizliği artırır ve insanları savunmasız hale getirerek insan haklarını bile tehdit eder. Bu nedenle iklim değişimini ele alan gıda politikaları, tarımsal gıda sistemlerinin herkes için yeterli gıda üretmesi ve sağlıklı bir çevre sağlayabilmesi için insan odaklı olmalıdır.

İklim değişikliği için alınacak önlemler acil bir konudur.

Dünyada artan açlık, yoksulluk ve eşitsizlik gibi iklim değişikliğinin etkileri, bu etkileri azaltmak için genellikle kaynaklara ve altyapıya sınırlı erişimi olan özellikle köylerde tarım yapanları orantısız bir şekilde etkilemektedir.

İklim değişikliğini ele alan gıda politikaları, tarımsal gıda sistemlerinin sağlıklı bir çevreyi korumalı ve herkes için yeterli gıda sağlayabilmelidir. Böylece geliştirilecek olan tarım politikaları, olanakları daha az olan çiftçilere öncelik vererek sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı amaçlamalıdır.

İklim değişikliğinin yaratacağı etkilerin daha da kötüye gitmeden kontrol altına alınması için herkesin, her kurumun üzerine düşenden fazlasını mutlaka yapması gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.