AKARYAKIT BAYİLERİ, BU İŞE BULAŞMIŞ OLMANIN PİŞMANLIĞI İÇİNDE
PETROL Ürünleri İşverenler Sendikası Doğu Anadolu Şubesi 10. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda dertler dile geldi, sıkıntılar anlatıldı, sözü alan akaryakıtçı, “keşke bu işe hiç bulaşmamış olsaydık” diyerek pişmanlıklarını ifade ettiler. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş’un da hazır bulunduğu kongreye tek aday olarak giren Vahit Bingöl’ün yenilenmiş listesi, yeniden işbaşına geldi.
Palandöken Palan Otel’de gerçekleşen kongrede açış konuşmasını yapan Vahit Bingöl, 1986 yılında “çok severek ve isteyerek” girdiği akaryakıt sektöründe ciddi anlamda bir “kaçış” olduğunu vurguladı, “Bugün herkes bu sektörden kaçmanın telaşında. İflaslar yaşanıyor, sıkıntılar patlak veriyor. Bunun suçu biraz da bizde. Çünkü biz, eksiklerimizi iyi tespit edemedik, önceliklerimizi belirleyemedik” dedi.
LÜTFEN MESELELERİNİZE SAHİP ÇIKIN
Sorunların tartışıldığı genel kurul toplantılarına, üyelerin ilgisizliği ve duyarsızlığını da eleştiren Başkan Bingöl, “Ama ne hikmetse benim akaryakıtçı akradaşım toplantıya gelmekten kaçınıyor. Lütfen meselenize sahip çıkın, bizimle istişare edin. Ülke genelinde çok sayıda bayi oluştu. Faruasız mal satışı hepimizi mahvetti. Dağıtım firmaları bayilik açıyor. Biz onlarla nasıl rekabet edelim, böyle şey olur mu” diye konuştu.
Alkışlar altında kürsüye gelen PÜİS Genel Başkanı Samsunlu İmran Okumuş, Vahit Bingöl’ü onaylarcasına söze başladı, “Ülkemizde 13 bini aşkın akaryakıt bayi, 90’a yakın da akaryakıt şirketi bulunuyor. Sayı çok yüksek” hatırlatması yaptı. Yaklaşık 40 yıldan beri sektörün içinde bulunduğuna işaret eden Genel Başkan Okumuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“- PÜİS’de görevi 2015 yılında devraldım. Sorunların çoğunu maalesef aşamadık. İşgal ettiğimiz makam ağlama makamı değil, çözme makamıdır. Biz de öncelikli yapılması gereken işleri ve sıkıntıları belirledik, 51 maddelik liste oluşturduk, yani yol haritamızı çizdik.
DUA ALMAK İÇİN BU İŞİ YAPIYORUM
Üniversite bitirmiş, birisi avukat olan iki çocuğum var ve ikisi de şu an akaryakıtçılık yapıyor. Ekmeğimizi helalinden kazanalım istiyoruz. Çocuklarımı bu işe bulaştırdığım için bin pişmanım. Sorunlarımız çok. 13 bin bayinin hakkı üzerimizde. Sorunları çözmek için ciddi mücadeleler veriyoruz. İnanın sadece dua almak için bu işi yapıyor ve herkese de hakkımı helal ediyorum.
Bize ‘PÜİS ne yaptı?’ diye soruyorlar. Anlatacağım…
Çok sayıda üyemiz var. Ama üye aidatını ödemiyor ve hatta yeni bayiler PÜİS’e üye olmuyor. Her gün yeni birtakım kararlar alınıyor, kanun değişiklikleri hazırlanıyor. PÜİS olarak gerekli müdahalelerimizi yapıyoruz. Bir sohbetimizde sayın Cumhurbaşkanımız bize, ‘ne yapıyorsunuz?’ diye sordu, sıkıntılarımızı anlattım. ‘Niye bu sorunları çözemiyorsunuz’ dediğinde, engelleri aşamadığımızı ifade ettim.
TANKLARINIZ SIZDIRIYOR, VER ŞU KADAR PARA
Şimdi yeni bir şey uydurmuşlar. Neymiş efendim, tanklar sızdırıyor, toprağı kirletiyormuş. Gelip analiz yapıyor, bayiden toplam 32-33 bin lira para istiyorlar. Nereden bulalım biz o kadar parayı ve niye bir analiz için verelim?
İNSANIMIZIN YÜZÜ GÜLMÜYOR
Burası onurlu insanların biraraya geldiği bir sendika. Avrupa’nın en büyük işveren sendikasıyız. Ama, dün mesela 19 Mayıs’tı, dikkat ettim, insanların yüzü gülmüyor. Doğal olarak bayimin de yüzünün güldüğünü söyleyemem.
Kaçakçılık kanunu var, 2 yıldan 5 yıla kadar kaçakçıya ceza verilmesi lazım, ama nedense bu kanun uygulanmıyor.
DEVLET İLE KAVGA ETMEYECEĞİZ AMA…
Mevcut kanun yetersiz. Orman kanunu uygulanıyor. Araç suça karışmış, herşey belli ama cezalandırılmıyor. Kaçak petrol var, kanunsuz iş yapan dağıtım şirketi var, ama müdahale yeterli değil. Mantar biter gibi akaryakıt bayi türedi. 90’lı yıllarda ülke genelinde 6 bini biraz aşkın bayi vardı, sayı şimdi çıkmış 13 bin’e. 20-22 civarında olan dağıtım şirketi sayısı da şu anda 90’ı bulmuş durumda.
Belediyeler, adeta dağıtım şirketleri ile ortak çalışıyor. Yollar açılıyor, kavşaklar oluşturuluyor, bayilikler veriliyor. Devletle elbet kavga etmeyeceğiz, ama hakkımızı da arayacağız. Hak aramak demek, kavga etmek demek değildir.
Tarım Kredi Kooperatifleri, keyfi akaryakıt satışı yapıyor. Maliyetin altında akaryakıt satan bayiler var. Bu olumsuzluklar, hepimizi mağdur ediyor. Düzgün tüccar başımızın tacı. Ama gayriresmi yapıları da şiddetle lanetliyorum. Zararına satış yapanlar iyi tespit edilsin ve önlensin. Büyükşehirlerde, nüfus yoğunluğuna göre bayilik verilsin.”
VAHİT BİNGÖL, YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından faaliyet ve denetim kurulu raporları ibra edildi. Oy kullanma işleminden sonra, PÜİS Doğu Anadolu Şubesi yönekimi belirlendi.
Üyelerin tümünün oyunu alan Vahit Bingöl, yeniden şube başkanlığına seçildi. Yönetim Kurulu ise, Selçuk Erduman, Mustafa Çakır, Hakan Karataş ve Abdulrezzak Cellat’tan oluştu.
Genel kurulda, Vahit Bingöl, Genel Başkan İmran Okumuş’a teşekkür şildi takdim etti.
Bu arada, çeşitli nedenlerden dolayı akaryakıt işini bırakan yılların esnafı Naci Genç de, Genel Başkan Okumuş’un elinden şildini aldı. O sırada hayli duygusal anlar yaşandı.
Toplantı, dilek ve temennilerin yapılmasıyla son buldu. erzhaber