Dolar 32,4161
Euro 34,8475
Altın 2.429,20
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 23°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
23°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 15°C
Per 13°C
Cum 13°C

ERZURUM’A BAKANLIK VERİLECEK Mİ?

ERZURUM’A BAKANLIK VERİLECEK Mİ?
2 Haziran 2023 21:45 | Son Güncellenme: 3 Haziran 2023 06:50

GENEL seçimlerin tamamlanmasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak yeni bakanlar kuruluna çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde hangi isimlerin yer alacağı, bakanlardan birisinin Erzurumlu olup olmayacağı merak konusu oldu.

Recep Akdağ’ın 2002-2013 ve 2016-2017 yıllarında yürüttüğü Sağlık Bakanlığı görevinden sonra Erzurum, işbaşına gelen kabinelerde temsil edilmedi.

Bu nedenle hemen herkes Erzurum’a bakanlık verilmesi noktasında beklenti içerisine girdi. Her seçimde, bir önceki seçime oranla Recep Tayyip Erdoğan’a daha güçlü destek veren Erzurum’un eski günlerdeki gibi hem ülke yönetiminde hem de bürokraside söz sahibi olması için bakanlar kurulunda mutlaka temsil edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

3 Haziran Cumartesi günü saat 22.00’de açıklanması planlanan kabine ve sonrasında gerçekleşecek bürokratik atamalarda gözler, Erzurumlu olarak ön plana çıkan isimlere çevrildi.

Recep Akdağ

Refik Saydam’dan sonra Türkiye Cumhuriyetinin en uzun soluklu Sağlık Bakanlığı görevini yürüten, sağlık alanındaki çalışmaları ve partideki ağırlığı ile Türk siyasetinde uzun süre gündem kalmayı başaran Akdağ, son yıllarda partisinde aktif görev almaması, bakanlık ihtimalini zayıflatan sebep olarak gösteriliyor.

Özellikle pandemi sürecinde gösterdiği performans ile taraflı tarafsız herkesin takdirini toplayan Fahrettin Koca’nın da bakanlık görevine devam etmesi noktasında kamuoyu oluştuğu, Erzurum’da ağırlığının olmasına karşın aktif siyasete sıcak bakmayan Akdağ’ın da böyle bir talebinin olmadığı gelen bilgiler arasında.

Mehmet Sekmen

Bakan olarak adı geçen bir diğer isim de Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen. Sekmen için bakanlık söylentileri son seçimden ibaret değil. Kabine değişikliği gündeme her geldiğinde Sekmen’in adı da kulislerde dolaşmaya başlıyor. Hem kamuoyunun hem de şehrin böyle bir beklentisi olmasına rağmen şimdiye kadar bu durum söylentiden öteye gitmedi. Yerel seçimlere de 10 ay gibi az bir süre kalması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vekiller ile belediye başkanlarının görevlerinde kalmaları yönündeki tavrı, Başkan Sekmen’in bakanlık şansını azaltıyor.

Selami Altınok

Recep Akdağ’ın uzun yıllar ambargo koyduğu Erzurum’un seçimlerdeki 1. sırasına, bu yıl talip olan ve liste başında yer alarak meclise giden Selami Altınok’un gerek 15 Temmuz sürecinde, gerekse sonrasında mecliste görev aldığı güvenlik komisyonları nedeniyle az da olsa bakanlık beklentisine giren Erzurumlu vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekillerinin istifa etmesine sıcak bakmaması nedeniyle zor ihtimaller arasında yer alıyor.

Fatma Öncü

Aslen İspirli olan ancak küçük yaşlarda şehirden ayrılan ve uzun yıllar sonra Erzurum’a vekil adayı olarak dönen Fatma Öncü, bakanlık beklentisinde olanların bir diğer adayı. Hem Aile Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı olarak görev yapması, hem Emine Erdoğan ve Ak Parti kadın teşkilatı ile kurduğu yakın ilişkiler hem de dezavantajlı bireyler ile yakınlığı nedeniyle diğer isimlere göre bir adım öne çıkan Öncü’nün de önündeki en büyük engel vekil olması gibi gözüküyor.

Efkan Ala

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en çok güvendiği isimler arasında yer alan, bir dönem Erzurum milletvekili olarak da görev yapan Efkan Ala için daha öncede yapmış olduğu İç İşleri Bakanlığı görevine tekrar atanma beklentisi yüksek sesle dillendirilse de gerek Süleyman Soylu figürünün ağır basıyor olması gerekse yine vekillikten istifa etmesine sıcak bakılmaması bakanlık ihtimalini oldukça zayıflatıyor.

İbrahim Kalın

2009’da Dış Politikadan Sorumlu Başbakan Başdanışmanlığı görevine getirildiği günden itibaren siyaset arenasında boy gösteren Kalın, 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyükelçi sıfatı verilerek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü tayin etmesiyle vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en güvendiği isimler arasında yer alan, bürokratik duruşu ile herkes tarafından takdir toplayan Kalın’ın, bakanlık kadar önemli bir konum olan Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü görevinden azade edilerek bakan olarak görevlendirilmesinin Ankara kulislerince zor bir ihtimal olduğu ifade ediliyor.

Cengiz Yavilioğlu

Eski bir Erzurum mebusu olan Yavilioğlu da kabine için ismi geçen Erzurumlu adaylar arasında. 64. ve 65. Hükümetlerde Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Yavilioğlu, yeni kurulacak kabinede bakan olmasa dahi bürokratik olarak görev verilmesine sıcak bakılıyor.

M. Gökberk Kocaaliler

Ak Parti Erzurum Gençlik Kolları Başkanıyken 2023 Türkiye Genel Seçimlerinde Erzurum’dan vekil adayı olarak gösterilen ve seçim süresi boyunca gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Kocaaliler, elbette bakanlık için ismi geçenler arasında yer almıyor ancak gerek gençlik kolları başkanı olarak gerekse vekil adayı olarak yürüttüğü çalışmalar nedeniyle hem genel merkez hem de vatandaşlarca takdir toplayan Kocaaliler için Ak Parti kulislerinde konuşulan konulardan bir tanesi bürokratik bir görevin verilmesi.

Yolunun Başkent’e düşme ihtimali güçlü olan Kocaaliler için önemli bir kuruma genel müdür olarak atanmasına ya da bakanlıklarda üst düzey bir görevin verilmesine kesin gözüyle bakılırken, yerel seçimlerde belediye başkanlığı için de adı şimdiden konuşulmaya başlandı. erzhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.