Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 24°C
Parçalı Bulutlu
Erzurum
24°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 16°C

SİRKENİN FAYDALARINI SAYSANIZ SAYAMAZSINIZ

BİR ZAMANLAR ZEVKLE SEYRETTİĞİMİZ NEŞELİ GÜNLER FİLMİNDE MÜNİR ÖZKUL İLE ADİLE NAŞİT ARASINDA GEÇEN “TURŞUYA LİMON MU KOYULUR, SİRKE Mİ?” DİYALOGUNDAN YOLA ÇIKARAK BEN DE SİZE AYNI SORUYU SORSAM MESALA!..

SİRKENİN  FAYDALARINI SAYSANIZ SAYAMAZSINIZ
24 Aralık 2022 19:43

Merhabalar, değerli dostlar…

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

*

Zannedersem bir zamanlar severek izlediğimiz Neşeli Günler filminin Adile Naşit ile Münir Özkul arasında geçen “Turşuya limon mu yoksa sirke mi koyulur?” diyalogunu çoğu insanın tebessümle hatırlayacaktır.

*

Bu diyalogdan yola çıkarak ben de size aynı soruyu sorsam ve desem ki:

“Turşuya sirke mi, yoksa limon mu koyulur?”

Sahi ne cevap verirsiniz?

*

Sizi fazla yormayayım!

Bence her ikisi de koyulur ama ben size “sirke ruhu” koymanızı öneririm.

Çünkü kurduğunuz sebzeler daha diri kalır.

*

Bazen morali bozuk, tebessüm etmekte zorlanan, yüzü asık birini gördüğümüzde ”suratın sanki sirke satıyor” deriz; sanki sirke kötü birşeymiş gibi!

*

Oysa sirke konusunda İslam Peygamberi Hz. Muhammed Aleyhisselam’ın (İbn Mâce, Et’ime’den rivayetle) “Sirke ne güzel bir katıktır. Allah’ım! Sirkeyi bereketlendir. Zira sirke benden önceki peygamberlerin de katığı idi. İçinde sirke bulunan ev, katık sıkıntısı çekmez” dediği bütün hadis kitaplarında yer alır.

*

Bu hafta sizlere sirkenin faydalarından bahsedeceğim…

ELMA SİRKESİ


Mide hazımsızlığı, yüksek tansiyon, zayıflama, mide yanması, bağışıklık sistemine iyi gelir.

ALIÇ SİRKESİ

Kalp ve damarın kuvvetlenmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Kan inceltici ve sulandırıcı etkisinden dolayı yüksek tansiyonda elma sirkesi ile birlikte kullanılabilir. İktidarsızlıkta düzenli kullanım şartıyla tavsiye edilir. Kan dolaşımının düzenlenmesinde damar sertliğinde kullanılabilir.

ENGİNAR SİRKESİ


Karaciğer yağlanmasına karşı kullanılabilir. Kandaki yağ (kolesterol lipid ve trigliserid) oranını düşürmek için kullanılabilir. Karaciğer mide ve bağırsakları detoksa yardımcı olur, 2 ay kullanılması tavsiye edilir.

ÜZÜM SİRKESİ

Yorgunluk ve halsizlikte tavsiye edilir, üzüm suyu potasyum içerdiğinden dolayı kanın temizlenmesine yardımcı olur. Bademcik ağız ve diş eti iltihaplarında günde 3 defa gargara yaparak kullanılabilir.
Ayak bakımı kokusu ve yorgunluğu için 5 litre ılık suya 1 su bardağı sirke 2 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip ayaklar 20 dakika bu su içerisinde bekletilirse ayaklardaki mantar ve kokunun giderilmesinde ve vücut yorgunluğunu gidermeye etkili olur.

LİMON SİRKESİ

Üşütme, grip, öksürük ve alerjide destek olarak tavsiye edilir. Konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir, vücut yorgunluğu hazımsızlık ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.

KUŞBURNU SİRKESİ

Yüksek C vitamini içerdiği için gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığında tavsiye edilir. İçerdiği çinko sayesinde göz ve saçın canlı kalmasına destek olur, devamlı kullanımında bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur.

CEVİZ SİRKESİ

Kabuklu yemişlerin en faydalısı olan ceviz içerisinde bulunan protein omega3, omega6 yağ asitleri ayrıca kalsiyum demir çinko selenyum magnezyum B1, B2, B6 ve C vitamini barındırdığı için insan yaşamındaki önemi büyüktür. Ayrıca cevizin beynimize benzemesi de ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Kolesterol, şeker hastalığı, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve göbek yağlarını eritici özelliğinden dolayı tercih edilebilir, 21 gün kullanılması tavsiye edilir.

HURMA SİRKESİ

İştah açıcı özelliği vardır. Böbrek taşı oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Astım, bronşit, solunum yolu rahatsızlıklarında ve kansızlık şikayetlerinde kullanılması tavsiye edilir.

HÜNNAP SİRKESİ

Kanı temizler vücuda rahatlık verir. İdrar söktürücüdür, kabızlığa karşı etkilidir. Kolesterol, kalp, damar rahatsızlıklarında kullanılabilir.

ÇÖREKOTU SİRKESİ

Şişkinliği giderir, parazitlere karşı etkilidir. İç organları temizler, ağrısını keser, nefes darlığına iyi gelir. Balgam gidermeye yardımcı olur.

*

TAVSİYE EDİLEN KULLANIM ŞEKİLLERİ:

Kahvaltı ve yemeklerden yaklaşık 1 saat önce 2 yemek kaşığı sirke, ılık su ile günde 3 defa kullanılabilir.

Yine tok karnına veya öğün arasında; 1 çay bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı bal, 2 yemek kaşığı sirke ile karıştırılarak içilebildiği gibi, salatalara dökülerek de kullanılabilir.

*

DİKKAT!

Her içilen sirke olmadığı gibi, her sirke de içilebilir değildir. Kesinlikle içilebilir olduğu belirtilen doğal fermantasyon ile elde edilmiş sirkeleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum.

DOĞALA VE DOĞALLIĞA DEĞER VERDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

SAĞLIKLA KALIN erzurumdanhaberler’DE KALIN, BİZİMLE KALIN. HOŞÇAKALIN!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.